Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minner om Kings Bay

William Albrigtsen (75) er fra Olderdalen i Troms, men bor i dag i Stanghelle. Den tidligere Kings Bay-mannen gjorde inntrykk på mange med sine historier fra gruvetiden. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt dumpet like godt ned i sofaen for å takke William for hva han hadde bidratt med under minnehøytideligheten. FOTO: Birger Amundsen

Minner om Kings Bay

Årene som gruvearbeider i Kings Bay var en fin tid for William Albrigtsen (75). Mandag deltok han i minneseremonien over kameratene som omkom i 1962.

Tekst:

Publisert:

Dagene i Ny-Ålesund under markeringen av eksplosjonsulykken i Kings Bay i 1962 var preget av sorg, så vel som munterhet. En av gammelbusen som bidro til å løfte stemningen, var William Albrigtsen fra Olderdalen.

19 år gammel kom han til Longyearbyen i 1956. Han var for ung for å gå i gruva og ble satt til å rense kulla for stein.

– Det va´ litt kjedelig arbeid, det va´ det, men æ tok det no. Det var lite arbeid å få i Nord-Norge, forteller han.

William sitter i en sofa i messa i Ny-Ålesund, og blir stadig tilsnakket av folk som går forbi. William ler og forteller med stor munterhet historier fra årene på Svalbard.

Etter et avbrekk for å gjøre unna militærtjenesten, var han tilbake i Longyearbyen, nå som borer i Gruve 2b.

– Vi måtte åle oss fram. Æ va´ borer og hadde to pulker på slep innover strossa, én med ammunisjon og én med sandforladninger. Og tung boremaskin og kabla.

Pulkene var ammunisjonskasser med påslått convoyerbelte for å minske friksjonen. De ble slept innover strossa, festet med en taustropp til anklene.

Våren 1959 dro han til Ny-Ålesund med «Nordsyssel» for å begynne i Ester-gruva.

– Det va´ bedre lønn i Kings Bay. Om æ ikke husker feil, va´ det to kroner mer i timen. Og så va´ det høyere kullganger, opp til fæmten meter høye. Det va´ enorme mengder kull.

– Hva hadde du hørt om Kings Bay før du dro?

– Æ hadde hørt om de høye kullgangene, og at det var fine forhold. Folk likte sæ hær.

Da gruva eksploderte den kvelden i november 1962, hadde han nettopp gått av ettermiddagsskiftet og befant seg på rommet sitt i Ungkarsheimen 1. William delte rom med broren, som jobbet samme skift i gruva. William var med i redningspatruljen.

Brødrene merket at lyset forsvant et øyeblikk, men krøp til køya uten å ane at i det øyeblikket omkom hele nattskiftet på 21 mann.

– Vi hadde ikke før gått til køys, så banket det på døra. Det var Arvid Stene, han var leder av redningspatruljen. Han sa at æ måtte få på mæ klærne og komme opp i gruva så fort som mulig. Det va´ skjedd en ulykke.

William var med på å finne ti av de 21 omkomne, og få dem brakt ut av gruva. Han fortsatte i Kings Bay fram til våren 1963.

– Æ hadde ikke lyst til Svalbard, så æ va´ FN-soldat i Gaza. Men æ reiste tebake te Svalbard året etter, te Longyearbyen.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!