Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljøpåvirket

Solvår Reiten har spennede dager som miljøbyråkrat på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Miljøpåvirket

Solvår Reiten (38) synes det er spennende å være miljøbyråkrat.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannens rådgiver i feltet forurensning møter Svalbardposten med en perm under armen. I permen ligger det møtepapirer, får vi vite. Og møtene er en del av arbeidet hennes som består i å følge opp saker som har med forurensning på Svalbard å gjøre.

– Jeg har nok alltid vært opptatt av miljø. Det er en sånn greie som har ligget latent i meg, sier Solvår, som har sin akademiske bakgrunn fra Landbrukshøgskolen på Ås (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Der studerte hun «kjemi, miljøgifter og kjemiske prosesser i jord og vann», som hun selv formulerer det.

Solvår regner Tylldalen som hjemsted. Det er i Tynset kommune, og på spørsmål om hva Tynset er kjent for kommer følgende spontant fra Solvår:

– Verdens største spark!

Utsagnet følges opp med en vinnende latter som sitter svært løst under hele intervjuet. Leserne må vite at Tynset har fostret mange store navn, deriblant Bjørnstjerne Bjørnson og Arne Garborg. Dessuten er Kjell Aukrust fra nabokommunen Alvdal, og Therese Johaug fra en annen nabokommune, Os.

Før Solvår flyttet til oss i Arktis hadde hun sitt daglige virke hos Fylkesmannen i Vest-Agder i Kristiansand, en jobb hun skal flytte tilbake til når sommeren kommer. For Solvår trives godt som byråkrat.

– Det er spennende, og så er det artig å være en del av miljøet rundt Miljødirektoratet, sier Solvår.

Inntrykkene etter halvannet år i Arktis er mange.

– Jeg har blitt kjent med en del av Norge jeg ikke kjente fra før, og jeg føler meg privilegert som har fått lov til å være og jobbe her i en periode, sier hun.

Som miljøengasjert menneske fikk Solvår seg noen overraskelser på 78 grader nord.

– Omfanget av den marine forsøplingen her oppe har gjort et sterkt inntrykk. Funn av nøter med reinsdyrkranier i har også vært sterkt, med tanke på dyretragediene som ligger bak, sier Solvår.

Mengden med miljøgifter i Arktis har også overrasket henne. Det skal hun snakke mer om til folk i lokalsamfunnet i Svalbardseminaret den 26. januar.

– Man hører om langtransporterte miljøgifter, men mye av dette er faktisk brukt her oppe. Blant annet i forbindelse med sikkerhet i gruvene, siden stoffene er brannhemmende, sier hun.

Solvår beskriver seg selv som mer idrettsmenneske enn turmenneske. Innebandy er en favorittaktivitet, men det har også blitt tid til en del turer med forloveden Pål Klevan, som hun møtte på lesesalen på landbrukshøgskolen for mange år siden.

Men idrettsinteressen er som sagt større, og på facebook-profilen til Solvår, under banneren idrett, finner man klubbemblemene til Storhamar hockey, Hamkam og FC Barcelona.

– Ha ha. Jeg bodde på Hamar i noen år, og gikk videregående der. Da ble jeg litt opptatt av hamaridretten. Jeg ble miljøpåvirket, kan du si, og siden har jeg alltid fulgt litt med på hvordan det går med disse lagene, flirer Solvår Reiten.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!