Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer enn bare turn

Helle Jakobsen er leder for de 720 medlemmene i Svalbard Turn FOTO: Eirik Amb Nysveen

Mer enn bare turn

Hun har vært turntrener i 20 år, men utdannet personlig trener er hun ikke før til våren.

Helle Jakobsen kom til øya for første gang i 1994, i dag er hun daglig leder i Svalbard Turn, nå er hun snart ferdig utdannet personlig trener (PT) ved Norges idrettshøgskole i Oslo.

– Jeg ville ha faglig påfyll, og det er viktig med ny input. Det gir meg selv motivasjon til å fortsette også, og det er nok behov for det her i Longyearbyen, det ser jeg.

At valget falt på nettopp idrettshøgskolen var ikke tilfeldig. Studiet er helgebasert, og i februar vil hun ha gjennomført de om lag ti langhelgene i hovedstaden.

– På Idrettshøgskolen er du sikker på at du får det siste som er gjort av studier og forskning som er vitenskapelig dokumentert. Og det at de jobber såpass tett med olympiatoppen, syntes jeg er veldig bra, sier Helle.

En PT blir kanskje ofte forbundet med menn og kvinner som står og roper på deg inne på treningssenteret, men Helle forteller at utdannelsen er så mye mer enn bare det.

– PT-utdannelsen tar for seg hele spekteret. Mange tror du blir ekspert inne i treningsrommet, men det er jo bare en del av det. Har du har konkrete mål legger man opp treningen deretter. Skal man for eksempel gå Svalbard Skimaraton, hjelper det ikke å bare trene vekter.

Nettopp at opplegget tar for seg hele spekteret av trening er viktig for Helle. Ved å ta PT-utdannelsen får hun en mer generell tilnærming til trening enn hva hun har hatt tidligere.

– Jeg har min utdanning innen turn, og det kan bli litt snevert. Selv om turn har blomstret opp den siste tiden, og inneholder mange basisøvelser som har blitt mer populære.

Til tross for at hun har mye å gjøre som daglig leder i Svalbard Turn, har hun ikke sluttet som turntrener, men hun har redusert på antallet timer i hallen de siste årene.

– Nå har jeg bare ett parti i uken, før hadde jeg alle. Det er fordi jobben krever såpass mye, og så har jeg en liten jente hjemme som syntes det er hyggelig å se mammaen sin, sier Helle Jakobsen

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!