Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Passer på byen

Johnny Rognmo har jobbet som ferievikar på brannstasjonen i seks år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Passer på byen

Longyearbyen fristet brannmann Johnny Rognmo (65) mer enn pensjonisttilværelsen. Nå blir han til vi ikke vil ha ham lenger.

Tekst:

Publisert:

– Etter passerte 60 får du ikke arbeide på gølvet lenger, men det er jo det som er moro! forteller Rognmo, som i seks somre på rad har vært ferievikar ved brannstasjonen i Longyearbyen. Etter å ha jobbet 30 år i brannvesenet i Tromsø fikk han beskjed om at han måtte arbeide administrativt - eller pensjonere seg. Da en tidligere kollega, som da var brannsjef på Svalbard, fikk høre dette, tok han kontakt og spurte om han ville jobbe her en måned.

– Jeg fikk jo jobben «via-via», som det heter, men det er jo ganske vanlig her oppe, sier han.

I år er han her i seks måneder, og blir så lenge vi vil ha ham.

Rognmo har hatt mange ulike roller gjennom sine 30 år som brannmann.

– Jeg har vært alt man kan være i brannvesenet, fra røykdykker til vaktsjef, forteller han. Det var gøyest å arbeide på «gølvet med gutta», men han forteller også om triste dager på jobben.

– Det har jo vært en del episoder med dødsbranner, som er lite hyggelige. Den eneste storbrannen jeg har vært med på her nord var hyttebrannen i Brucebyen i 2010. Der kom heldigvis ingen til skade, men hytta var nedbrent da vi ankom i helikopter, sier Rognmo.

De fleste brannene de slukker her oppe har de laget selv, som en del av øvelsene for laget.

I Tromsø ble det mange utrykninger nattestid.

– Det er jo en del som kommer fulle hjem fra byen, setter på en pizza, og sovner fra den. Når vi da kommer og vekker dem i «måneutstyr», som vi kaller det. Det er jo litt av en oppvåkning, ler han.

Han forteller også om episoder der han har vært med på å berge liv, som i følge tromsøværingen gjør alt slitet verdt det. Han presiserer at alt er et resultat av samarbeid. Laget står sammen, i gode og onde dager.

– Man vet aldri om morgenen hva man går til i denne jobben, sier Rognmo. Her står nemlig brannvesenet også for ambulansetjenester, som gjør hverdagen litt mer utfordrende.

65-åringen ble først ansatt i Longyearbyen i 2008, men lidenskapen for Svalbard ble egentlig tent i 1998.

– Jeg kom hit første gang for å gå skimarathon. Det var litt av en måte å se Svalbard på for første gang, smiler han lunt. Siden har han gått marathonet 8 ganger, og sprunget noen halvmarathon.

– Men det var i mine yngre dager, ler han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!