Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lever i stormen

Luftig: Marit Kristine Melby kom til Longyearbyen i 2005. Nå er hun daglig leder i frisørsalongen Saxifraga. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Lever i stormen

Marit Kristine Melby (34) er bare i ro når det regner. Når det stormer, kysser hun varder.

Trollsteinen, Fuglefjellet, Nordenskiöldtoppen, Varden og ikke minst Sukkertoppen. Marit Kristine Melby i topptrimgruppa har vært der mange ganger.

– Jeg går veldig mye, fra fire til sju dager i uka. Det er nesten litt flaut, sier hun, og modererer seg selv til fem ganger i uka.

Hvor mange ganger hun toppet byfjellene i fjor, har hun ikke tall på.

– I fjor sluttet jeg å skrive i topptrimbøkene, for i forfjor tok det helt av. Jeg hadde sikkert hundre topper til sammen. Jeg tok hesteskoen med Sukkertoppen, Trollsteinen, Sarkofagen, Nordenskiöldtoppen og Varden noen ganger. Da blir det mange topper på en gang, sier hun.

Rundt 40 av turene gikk til Sukkertoppen.

– Jeg synes det er godt å komme ut og opp. De eneste dagene jeg slapper helt av er når det regner. Når det er storm, synes jeg det er godt å gå ut og kjenne at jeg lever. Gå opp, kysse varden og gå ned igjen. Og så er det jo veldig god trening.

Dette er andre året topptrimgruppa setter ut vinterpostkasser på noen av fjelltoppene rundt byen. Marit har allerede plassert ut kassene på Nordenskiöldtoppen og Sukkertoppen.

– Sukkertoppen er liksom min topp, så den måtte jeg sette ut først. 13. mars var den på plass, sier hun.

Opprinnelig er Marit fra Aurskog-Høland.

– Jeg har vokst opp i Fet, det er derfor jeg trimmer så mye, ler hun.

Marit kom til Longyearbyen i mars 2005. Måneden etter begynte hun i frisørsalongen Saxifraga hvor hun nå er daglig leder.

Det startet med at hennes daværende samboer fikk seg jobb i Longyearbyen.

– Da pushet jeg på, for jeg hadde hørt så mye positivt om stedet. Da bodde vi i Tromsø, og jeg hadde kunder som bodde i Longyearbyen. De skrøt og fortalte, så da fristet det bare mer, sier Marit.

Så flyttet de opp med to barn, Eline og Niklas. Svalbardposten snakker med Marit utenfor frisørsalongen i Lompensenteret, og Eline (10) svinger forbi. Hun liker også å gå på tur.

– Men dess eldre de blir, dess vanskeligere blir det å få dem med, sier Marit.

De fleste turene går hun på beina. Men nå har hun kjøpt seg randonnéeski, slalåmski hvor hun kan løsne hælbindingen, slik at hun kan gå oppover.

– Jeg er dårlig på å stå nedover, men syns det er kjempegøy å gå opp, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!