Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leppa på Skjæringa

Harald Fagermoen reiser på slutt i høst, og kommer til å savne kolleger og venner han har fått i Longyearbyen. Etter 47 år i Telenor, blir han pensjonist. FOTO: Christopher Engås

Leppa på Skjæringa

Harald Fagermoen er litt trist over at hans skitpraterdager i Longyearbyen nå er talte.

Telenor-sjef på Svalbard, Harald Fagermoen (62), er litt overrasket over at Svalbardposten ber ham stille på baksida.

– Etter det som skjedde for et par uker siden, hadde jeg mer tro på framsida, flirer han og tenker selvfølgelig på telesammenbruddet som førte til at Svalbard var uten internett og telefonforbindelse til fastlandet i en hel ettermiddag.

– Jeg ble ikke overrasket av oppstyret, nei. Men reaksjonene ble faktisk større på fastlandet. Her på Svalbard tok folk det helt rolig, sier han.

Harald Fagermoen har vært Svalbard-sjef i drøyt fire år, men han har hele 47 år bak seg i Telenor. Han startet som “sentralborddame” i rikstelefonen i det gamle Telegrafverket, hvor hans foreldre også jobbet. Deretter ble det Televerket før det ble til Telenor. Sin formalutdanning kan Harald oppsummere i fire ord:

– Jeg hadde “flush i lite godt” på skolen. Men jeg kom meg fram likevel, gjennom teleskole og intern opplæring, sier han.

Hos Harald har utdanningen kommet gjennom en intens interesse for fagfeltet, og han er ganske stolt over at han har klart å holde seg faglig oppdatert, til tross for en rivende teknologisk utvikling de siste årene.

– Det er det jeg er mest redd for når jeg blir pensjonist. Jeg håper huet fortsetter å fungere, sier han.

For seint utpå høsten en gang er det slutt. Harald Fagermoen blir pensjonist, og reiser på slutt. Da blir det hjem til kona i Sørumsand, og en tilværelse fylt med.. Ja, hva da?

– Nei, jeg er usikker på hva slags pensjonist jeg kommer til å bli, sier han ettertenksomt.

Hytta står på Sjusjøen, og hobbyene har han intakt. Foruten fotointeresse, har Harald stor interesse, og glede, av å være radioamatør. Fra bua bak avfallsverket, hvor radioamatørene i Longyearbyen har klubblokale, har han kontakt med likesinnede over hele verden.

– Men er det ikke litt rart at en telefonmann er radioamatør?

– Joho. Haha. Men det er likevel en interesant hobby. Ungene mine synes det er veldig dumt når jeg roper opp radioamatører i Nord-Amerika for å finne ut hva slags vær de har. Det er jo bare å bruke nettet, sier han.

Han kommer til å savne mye i Longyearbyen og på Svalbard.

– Jeg kommer til å savne alle de fantastiske kollegaene mine i Telenor Svalbard, og alle vennene jeg har fått på Svalbard, sier han.

Men det er ikke skuterkjøring og de ekstreme turer ut i den fantastiske svalbardnaturen han kommer til å savne mest, selv om Harald gjerne gjør det også.

– Nei. Jeg er glad i å møte folk i det daglige, og prate skit med dem. Det kommer jeg til å savne.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!