Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lege i busens tjeneste

På gamle trakter: Rolf Hanoa har hatt mange turer til Svalbard. Han startet sin yrkeskarriere på Rikshospitalet og har jobbet som lege både i Longyearbyen og Ny-Ålesund i korte perioder. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Lege i busens tjeneste

Rolf Hanoa (68) vokste opp på Aker Brygge. At legestudiet lå rett i nærheten avgjorde framtiden.

Tekst:

Publisert:

– Hva betyr Svalbard for deg?

– Jeg synes i grunnen jeg har besvart spørsmålet.

– Ja, men noe personlig? Noe inni deg?

Rolf Hanoa sitter i Svalbardpostens lok­aler. Han har gjort rede for kullindustrien, og drøftet bedriftshelsetjeneste. Å komme tettere på, skal vise seg å være vanskeligere. Men først tar vi noen skritt tilbake.

Siden han kom hit første gang i 1979 som lege, har han vært tilbake mange ganger. Da har han besøkt alle slags bedrifter, men spes­ielt har han konsentrert seg om kullgruvene.

– Førsteinntrykket var vel at arbeidslivet var svært likt industriarbeidslivet på fastlandet.

I 1986 jobbet han som sommerlege i Ny-Ålesund. Noe han fortsatte med fram til 1993. Hanoa har skrevet bok om Ny-Ålesund og Kings Bay fra 1917 til 1992. Svalbardbesøket denne gangen var i forbindelse med minnesmarkeringen 50 år etter Kings Bay-ulykken.

Nå skriver han på en ny bok om Ny-Ålesund om nettopp de siste 50 årene. Boken er halvferdig og vel så det.

– Alt blir skrevet på nytt ut fra det vi vet i dag, sier 68-åringen, og bokstavene hans tar en snartur innom nesa før de kommer veloverveid ut av munnen.

– Denne boken, akkurat som den foregående, er bare faktapreget. Alt i alt blir det vel en kjedelig bok, akkurat som den foregående. Strengt tatt skriver jeg bare kjedelige bøker, smiler han og fortsetter:

– Selvsagt utfordrer jeg leseren til å tenke og analysere. Det tror jeg mange setter pris på.

Hanoa er født og oppvokst på Aker Brygge i Oslo, Oslo med tynn s. Havnelivet bød på eventyr, og han løp og syklet rundt på kaia og kikket på båtene som kom og dro, og fisket innimellom alt det.

– Nå vil jeg føye til at jeg ikke svelger alt som kommer fra Aker Brygge i dag.

– Hva betyr det?

– Det betyr det det betyr. I dag er det advokater og finansfolk der. Før var det et skipsverft med et boligstrøk rundt.

At han ble lege begrunner han slik:

– Mange av mine samtidige på Oslo katedralskole hadde valgt og ville velge medisin. Det var også praktisk at utdanningsinstitusjonen var nært der jeg bodde, smiler han.

Fagområdet har i mange år vært HMS på arbeidsplasser med spesiell vekt på gruvedrift og offshorevirksomhet. Han var engasjert i å starte bedriftshelsetjeneste i Longyearbyen, og har forsket på gruvebusens helse. Nå er han overlege på nevrokirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus.

Og når det gjelder hans personlige forhold til Svalbard:

– Svalbard står for meg som samarbeid om viktige oppgaver. Svalbard har alltid vært en del av Norges nordområdetstrategi.

– Så du er ikke så opptatt av fjellene som så mange andre?

– Naturen er en sterk faktor når det … eller la meg svare helt … Å gå en tur i Ny-Ålesund har stor verdi. Det er mitt korte svar på det, svarer Hanoa.

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!