Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lærte norsk og ble guide

Iakov Lebedev (31) har tilbrakt sommeren som guide om bord i båten «Polargirl», som frakter turister til Barentsburg og Pyramiden. FOTO: John Christian Nygaard

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde ikke hørt noe særlig om de russiske bosetningene på Svalbard før en venn av meg fikk seg jobb i Barentsburg og Pyramiden. Men så ble det til at jeg kom etter, og hadde sommerjobb som guide i Pyramiden for tre år siden, sier Levedev.

Han er utdannet lærer, og da han returnerte til hjembyen St. Petersburg begynte han å undervise i geografi og engelsk på ungdomsskolen og på videregående.

– Men jeg tenkte alltid på Svalbard. Jeg begynte å drømme om å dra tilbake hit, og fant ut at jeg måtte begynne å lære meg norsk, sier Lebedev og smiler.

Han forteller at han først prøvde å lære det på egenhånd, før han innså at det var bedre å melde seg på et kurs.

Slik kunne han også praktisere norsken han lærte.

– Etter første leksjonen hadde jeg en veldig god følelse. Jeg var så glad for at jeg begynte å lære, sier Lebedev, som gjennomfører dette intervjuet på imponerende god norsk.

I mai reiste han tilbake til Svalbard, og hele sommeren har han jobbet som guide på båten «Polargirl», som tar turister med til Barentsburg og Pyramiden. Der hjelper han turistene å oppleve naturen og kulturhistorien.

– Det at jeg har vært lærer i geografi hjelper masse. Så er jeg også veldig interessert i historie. Men turistene kommer ikke hit for å studere, de er her for å oppleve. Og det er veldig individuelt hvordan de vil gjøre det.

– Det er ikke kjedelig å kjøre de samme båtrutene annenhver dag hele sommeren?

– Nei, jeg blir ikke lei av det, for selv om det er de samme rutene, er det hele tiden nye mennesker jeg møter om bord. Det er veldig mange interessante folk, og derfor blir det ikke kjedelig, sier Lebedev.

Han forteller at han alltid har likt å oppleve og prøve nye ting. Og det å møte nye mennesker er en viktig del av det. I fjor sommeren brukte han to måneder på å haike fra Estland til Portugal.

– Det er noe jeg har drømt om i ti år, og nå følte jeg tiden var inne. Som lærer i Russland har jeg to måneder sommerferie, så jeg hadde nok av tid. Jeg valgte å reise på den måten fordi det var en annerledes opplevelse, og fordi det lot meg treffe folk på en helt annen måte. Jeg hadde med meg telt, slik at jeg kunne være mest mulig uavhengig og fri til å reise slik jeg ville, sier Lebedev.

Når denne artikkelen står på trykk i Svalbardposten, har Lebedev reiste tilbake til Russland, og «Polargirl» har satt kursen mot Tromsø etter endt sesong på Svalbard. Men han utelukker ikke at han returnerer neste sommer.

– Jeg vil gjerne tilbake neste år, men det er mye som kan skje på et år. Det har vært fantastisk å være tilbake i år, for jeg savnet Svalbard veldig sist jeg dro herfra, sier Lebedev og smiler igjen.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!