Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturgeneralen

Svein Inge Larsen var en av ildsjelene som for over 20 år siden startet arbeidet med å etablere kulturskolen i Longyearbyen. FOTO: Geir Barstein

Kulturgeneralen

Under en turné for 30 år siden, innså Svein Inge Larsen (67) at Svalbard hadde et rikt musikkliv. Han fikk lyst til å gjøre det enda bedre.

Tekst:

Publisert:

Resultatet ble Kulturskolen, som denne uka feiret 20 år med sang, musikk, dans og drama i byen.

– På åttitallet jobbet jeg som produsent for Rikskonsertene, og besøkte Longyearbyen for første gang i 1985. Jeg innså at det var et rikt musikkliv her, og kom i kontakt med korpset, sier Larsen.

Larsen bor til vanlig i Tromsø, men besøkte Svalbard øya i forbindelse med jubileumskonsertene som kulturskolenelevene arrangerte i kirka og på skolen.

– Etter hvert traff jeg Gudmund Vangberg som jobbet i Store Norske. Han så at det var mange som fikk musikkopplæring gjennom korpset den gang, men også at flere ble stående uten noe tilbud, forteller han videre.

Og da gikk startskuddet for å satse hardt på kulturlivet blant de unge i Arktis.

– Vi søkte om penger fra Svalbard samfunnsdrift, som i sin tid ble startet av Store Norske og senere overtatt av lokalstyret. Ved hjelp av Frøy Kannert fikk vi faktisk 200.000 kroner. Det var mye penger, det, i 1993, sier Larsen entusiastisk.

Hjulene var i gang. Gjengen samlet seks instruktører som avholdt undervisningshelger. Til sammen 80 elever deltok og fikk tilbud om opplæring på hele elleve instrumenter.

Men i kulturlivet, som andre steder, varer ikke penger evig. De neste tre åra fikk de midler fra Norsk kulturråd, men så seg deretter nødt til å kutte ned til tre instruktører.

– Men så kom skolen inn og overtok oss.

Resten er historie, og denne uka strålte resultatet av årene med iherdig arbeid blant byens barn og unge på scenen i Longyearbyen. Larsen ble hentet opp og hedret for sin innsats.

– Det var veldig hyggelig, og det er utrolig mange talenter i denne lille byen. Slik har det bestandig vært, men opplevelsen på tirsdag sa meg at vi har gjort noe riktig. Det var så hyggelig å bli invitert, sier han.

Larsen etablerte også Longyearbyen Storband som feirer tiårsjubileum i 2016. Han avslører at han slett ikke er ferdig med å arbeide for kulturlivet på Svalbard, til tross for at han bor 1000 kilometer unna.

– Jeg startet også et storband på fastlandet i 2006. Vi driver og snakker om å gjøre en felles sak her oppe, og hyre inn noen vokalister av ypperste klasse. Det hadde vært veldig moro, sier han.

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!