Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ungdom med kremmerånd

Erik er en av ungdommene som har ryddet søppel for Longyearbyen lokalstyre i sommer. FOTO: Hilde Røsvik

Ungdom med kremmerånd

Fossiler, fisk og søppelplukking er gode kilder til inntekt for Erik Ekeblad Eggenfellner (14).

Tekst:

Publisert:

Sommeren bruker Erik til å tjene litt ekstra. Pengene skal han bruke til å kjøpe seg større og bedre datamaskin.

– Jeg selger fossiler på kaia til cruiseturistene. På en god dag kan jeg tjene ganske bra, forteller Erik med et stort smil.

Men det ligger mye arbeid bak. Først leter han etter skjellfossiler på hemmelig sted, så tar det to til tre dager å klargjøre fossilene for salg. Først må steinene vaskes, så deler han dem opp før de bli sprayet.

Søppelplukking er mer å regne som en bigeskjeft. De siste dagene før han reiser ned på ferie, har han plukket søppel sammen med flere andre ungdommer på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre. Det blir noen ekstra kroner av det også.

Ferien skal han tilbringe i Sverige, slik han har gjort i nesten alle år siden moren hans er svensk. Familien har en leilighet i Norrsundet, to timer nord for Stockholm. I år har Erik også skaffet seg sommerjobb der. I to uker skal han selge fisk.

Når Erik ikke jobber, bruker han mye av fritiden sin på E-sport. Engasjementet og iveren stiger betraktelig når han forteller om Counterstrike: Global Offensive(CS:OG).

– Hva er det?

– Det er et dataspill. Mange kaller det en sport fordi det er store turneringer og man kan vinne priser. Det er også verdensmesterskap i E-sport på store fotballarenaer, forklarer han. Det er nesten ingen her som spiller, men Erik har spillkamerater både på fastlandet og rundt omkring i verden. I mesterskap spiller de fem mot fem og Erik spiller på lag med fire andre fra blant annet Storbritannia og Russland. Landegrenser er ingen hindring.

Erik har bodd i Longyearbyen hele livet. I år reiser han ned til fastlandet litt etter resten av familien. Erik tar nattflyet ned sammen med kompisen Andreas som skal flytte etter tre år i Longyearbyen.

– Selv om jeg er vant til at folk flytter, så er det like tungt hver gang.

Til høsten begynner Erik i niende klasse. Han skryter av lærerne sine, både Roar og Kristine.

– Roar er den beste læreren man kan tenke seg. Vi var en rampete klasse da han tok over, nå har han fått styr på oss. Vi klarer å holde karakterene høye, selv om han er motstander av lekser, smiler Erik.

De kjekkeste fagene synes han er norsk og matte. Han har også tenkt på hva han skal gjøre videre. Første året på videregående vil han ta her i Longyearbyen.

– Drømmen er å bli proff E-sport-spiller slik som andre vil bli proffe fotballspillere. Jeg vet at det finnes en E-sport-linje på videregående i Bergen. Hvis jeg ikke kommer inn der, blir det kanskje USA der jeg har en onkel.

Men aller først skal Erik hjem og pakke for å komme seg på evakueringsflyet til fastlandet. Da er det ferie.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!