Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kommer med pingvinene

Fugl og fisk: Taiichi Fox starter sushirestaurant i Lompensenteret og pynter blant annet med pingviner. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kommer med pingvinene

Taiichi Fox (33) tar med seg sushi og pingviner til Longyearbyen.

Taiichi Fox, eller Wada, som han heter på japansk, kom til Longyearbyen for første gang i februar i fjor.

– Jeg hadde visst om stedet lenge, og hatt en drøm om å dra hit. Det er et unikt sted, det eneste bortsett fra Antarktis hvor det ikke er lys om vinteren. Det føles som om jeg er på Mars. Jeg liker det kjempegodt. Jeg liker luften her, det minner meg om highschool-tiden min i Denver i Colorado, sier Fox.

Han er halvt japansk og halvt amerikansk og har to pass.

– Jeg bor mange steder. Mest i Shanghai og på Niue, sier Taiichi.

Sistnevnte er en liten øy i Stillehavet med 1.000 innbyggere. Der har han en sushibar.I Kina driver han forretninger med led-lys. Han får laget lysene der og eksporterer dem til Japan. I tillegg har han kontor i Kosovo hvor han driver som eiendomsinvestor.

Taiichi er en skikkelig verdensborger med kjæreste i Kina, mor i Japan, far i USA og en bror i Thailand.

På internett så han at det var et kjøpesenter i Longyearbyen.

– Før jeg kom, sendte jeg en epost til eieren av Lompensenteret og spurte om det var mulig å etablere et sushisted. Han sa det ville bli plass til det, og jeg sa: Da gjør jeg det.

– Hvorfor sushi?

– Det er favorittmaten min, jeg håper andre liker det også. Jeg reiser verden rundt, og vil bruke mat fra ulike steder, som skinke fra Spania og te fra Sri Lanka. Det vil ikke bare bli japansk mat, men hovedsakelig skal vi lage sushi, sier Taiichi.

Åpningen blir etter at neste båt har kommet til byen med inventar som han mangler.

– Og så er det to ting jeg ikke har funnet ut ennå. Det ene er smaken til nordmenn. Jeg tror dere liker mye salt mat, men jeg vet ikke helt hvor salt maten min bør være. Det ønsker jeg at kundene skal gi meg tilbakemelding på. Og så er det åpningstidene, jeg skjønner det slik at dere spiser middag tidlig på dagen, og er litt usikker på når jeg bør holde åpent, sier han.

Det som er sikkert er at pingvin blir temaet på restauranten.

– Ikke alle vet at det ikke er pingviner i Arktis, og de som ønsker pingviner her, finner det i restauranten min.

Taiichi skal bestille opp en meterhøy pingvin fra et museum i Kina.

– Pingvinen skal stå ved inngangen, så kan turistene ta bilde av seg med den, sier han.

Siste nytt i Baksiden

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Basillen som ikke slapp

Stig Pedersen klarte ikke glemme Svalbard.

Stadig sulten på mer

Ulrika Sjöö Frantzen har gjort mye, og skal gjøre mer.

Tilbake på gamle trakter

Birger-Johan Lund ble født på Svalbard den 21. august 1936. Forrige helg var han tilbake for å feire 80-årsdagen.

– Ei ordentlig skoledame

Siv Tove Sødal (49) er lidenskapelig opptatt av utdanning. Det lover godt, når hun nå går inn i stillingen som rektor ved Longyearbyen skole.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!