Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kombinerer advokat- og guidejobb

Islandske Hrefna Dögg Gunnarsdóttir (32) er utdannet advokat. I år flyttet hun til Longyearbyen, og kombinerer jobben som advokat på Island med jobbing som guide på Svalbard. FOTO: John Christian Nygaard

Kombinerer advokat- og guidejobb

Hrefna Dögg Gunnarsdóttir (32) har jobbet som advokat på Island siden 2012. Under et besøk på Svalbard i fjor, endret alt seg. Nesten.

Tekst:

Publisert:

– Vi har en tradisjon for å sende postkort til firmaet når vi er ute på reise. Det eneste jeg skrev på kortet fra Svalbard var: «lykken er her».

Hrefna vokste opp i Stykkishólmur, en liten by på vestkysten av Island, med et innbyggertall på 1.100 mennesker. Hun har alltid vært glad i naturen, og foreldrene tok ofte henne og de tre yngre søsknene med på telttur, ski og turer i fjellet. Det var også mulighetene for å stå på ski som gjorde at hun tok en ferietur med ei venninne til Svalbard i fjor.

– Jeg var her i ti dager. Da jeg skulle hjem, hadde jeg allerede begynt å tenke at her ville jeg bo, sier Hrefna og smiler.

Det ble etter hvert flere turer frem og tilbake mellom jobben som advokat i Reykjavík og besøk i Longyearbyen. I april tok hun steget fullt ut, og flyttet. Nå bor hun sammen med den amerikanske kjæresten sin, og jobber fortsatt for advokatfirmaet på Island, fra Longyearbyen. Mye takket være en forståelsesfull sjef.

– Det er fantastisk å ha en sjef som støtter meg på en slik måte, og jeg er veldig takknemlig for fleksibiliteten som advokatfirmaet har vist meg. Vi holder jevnlig kontakt, og han er veldig interessert i Svalbard. En ting han sa før jeg dro var at jeg ikke måtte komme for nær isbjørnene, sier Hrefna og ler.

Fra Longyearbyen har hun fortsatt ansvar for de utenlandske klientene hun representerte i de islandske domstolene. Hun jobber fortsatt med alt det forberedende arbeidet, den eneste forskjellen er at en kollega er tilstede i rettssalen på hennes vegne.

– Når jeg er 80 år, kommer jeg aldri til å se tilbake på karrieren min og tenke at jeg skulle ønske jeg hadde stått i rettsalen i 50 saker til. Men jeg kommer alltid til å huske tiden jeg tilbrakte på Svalbard. Jeg tror det er sunt å av og til undersøke hvilke muligheter man har, og prøve noe nytt. Det er uansett ingen skam å snu, og gå tilbake til det du gjorde før. Men jeg tror man angrer mer på tingene man ikke prøvde da man hadde muligheten, sier Hrefna.

Hun forteller at hun alltid har vært en person som liker å gjøre ting som er annerledes. Da hun bodde i Reykjavík, var det i en båt.

– Jeg våkna opp i stilongsen, tok på meg penklærne og dro til kontoret eller rettsalen. Etterpå var det å dra tilbake til båten og ta på seg stilongsen igjen. Jeg skal fortelle deg at det ikke bare er enkelt å bo i havna i Reykjavík med islandske stormer, sier Hrefna og ler igjen.

Her i Longyearbyen har hun også fått seg jobb som guide på frilansbasis for en rekke turoperatører i byen, de dagene hun ikke er opptatt med advokatjobben.

– Jeg bestemte meg for å gjøre andre ting jeg også liker, som for eksempel guiding, hvor jeg kan være ute i naturen. Det beste med å jobbe som guide er at man ikke sitter på et kontor, men er utendørs og ser et fantastisk dyreliv, fjelltopper og isbreer. Svalbard er det perfekte stedet for å jobbe i villmarka.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!