Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kokk eller mekaniker

Veronica Langteigen trives med å bruke hendene, noe hun får rikelig med anledning til som bestyrer av kantina på Unis. FOTO: Christopher Engås

Kokk eller mekaniker

Veronica Langteigen (35) var lenge usikker på hva hun skulle bli.

Tekst:

Publisert:

Det summer i kantina på Unis. Siden august i fjor har Veronica Langteigen og en assistent sørget for mattilbudet til ansatte og studenter. Hver dag kan studenter og ansatte velge i både kald og varm mat, samt ta for seg fra en rikholdig salatbar.

– Det er veldig greit å drive denne kantina. Det blir noen rolige timer først på dagen, så blir det travelt mellom klokka 11 og klokka 14, før det roer seg ned igjen og vi begynner å forberede neste dag, sier Veronica.

Samtlige som går forbi nikker gjenkjennende til 35-åringen med forkleet.

– Alle kjenner meg, spesielt arctic nature guide-folkene. De oppholder seg nærmest kantina.

Veronica, som er fra Brøstadbotn i Dyrøy kommune, er snart i sitt 12. år som fastboende på Svalbard. Livets tilfeldigheter førte henne til kjøkkenet på Polarhotellet i 2005, etter at hun hadde kokkelert på restaurant i Lillestrøm i et par år, og før det jobbet på Setermoen garnison. Før hun tok på seg å drive kantina på Unis for ISS i fjor, jobbet Veronica i seks år på Svalbardbutikken.

– Er du ikke snart mettet på svalbardlivet etter så mange år her?

– Nei, jeg føler ikke det. Longyearbyen er en veldig praktisk plass å bo. Jeg prøvde å flytte ned i et halvt år i 2007, men syntes ikke det var så gildt. Så jeg flyttet tilbake, sier hun.

I fjor giftet hun seg med sin Martin. Sammen har de etter hvert skaffet seg veldig mye av det Veronica kaller «kjekt å ha».

– Vi har for eksempel to store «kjekt å ha-containere» i Sjøområdet som er fulle av ting og tang som vi kanskje kan få bruk for en dag. I tillegg har vi tre båter, hver vår bil, leilighet i byen, og hytte i Todalen. Etter mange år her, samler det seg opp en del, sier hun.

På spørsmål om hun er flink til å bruke svalbardnaturen svarer hun litt unnvikende.

– Nja, jeg var vel mer turmenneske før vi fikk oss hytte i Todalen. Nå er jeg og vi blitt mer stasjonær.

Men stasjonær eller ei, Veronica fyller tiden sin med masse forskjellig. Hun er ikke ukjent med hammer og sag, hun er glad i å sy, hun har begynt å jakte småvilt, og er dessuten radioamatør.

– Jeg har mange interesser, og har funnet ut at det som er gjennomgående er at jeg liker å bruke nevene, og skape ting.

Da Veronica skulle ta videregående opplæring for 15 år siden, kom dette til utrykk i fullt monn. For selv om studieretningene var langt fra hverandre, hadde de det fysiske momentet til felles.

– Ha ha. Jeg førte opp tre valg. Det første var formgivningsfag, nummer to var maskin og mekaniker og det siste var musikk, dans og drama. Så ble jeg kokk til slutt.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!