Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for skolestart

Anne Søvold Vikanes er Longyearbyen skoles nye rektor. FOTO: Anders Fjellestad

Klar for skolestart

Tirsdag møter Anne Søvold Vikanes (44) elevene sine for første gang.

Rett før sommeren ble Vikanes ansatt som ny rektor ved Longyearbyen skole, uten å ha vært på Svalbard tidligere. Men selv om svalbarderfaringen er begrenset, har hun lang fartstid som rektor. De ni siste årene har hun vært rektor ved Moster skule i Bømlo.

– Det var trist å ta farvel, men jeg har en veldig god følelse for Longyearbyen skole også. Skolen er så fin, og med sommerens oppussing, får enda flere elever nye lokaler, sier Vikanes.

Hun er født og oppvokst på Leirvik på Stord, siden har hun bodd i nabokommunen Bømlo. Nå forlater hun altså øyene i Sunnhordland for ei øy i Barentshavet. Hvorfor?

– Det har nok å gjøre med livsfasen jeg er i. Jeg har to store gutter som flytter bort for å studere. Da ville jeg gripe muligheten. Jeg vil ha nye utfordringer, og oppleve et annerledes samfunn enn det jeg har vært vant med, sier hun.

De siste årene har rektorene kommet og gått på skolen i Longyearbyen. Anne Søvold Vikanes er den tredje rektoren på to år, og hun har planer om å bli noen år.

– Skal en få utrettet litt, skape rutiner og kontinuitet, så trenger en litt tid. Dersom jeg trives, og kollegaer og elever trives med meg, så har jeg i utgangspunktet tenkt tre år, sier rektoren.

Selv om overgangen fra Vestlandet til Arktis er stor, tror hun ikke jobben blir veldig forskjellig fra det hun er vant med.

– Skole er skole, og en har de samme utfordringene her som ved andre skoler. Dette er også en veldig levende skole med masse flinke folk. Jeg kommer ikke til å snu om på alle ting. Jeg tror skolen trenger en rektor som kan ta fatt i alle de positive tingene her, sier Vikanes.

Utenom rektorjobben er hun svært glad i musikk, og hun liker å synge og spille piano. Hun har også vært med i kor, storband og musikaler. Aner vi en ny skuespiller til solfestrevyen?

– Hehe, nei. Jeg er litt usikker på det. Jeg er her først og fremst for å jobbe, og jeg vet at det å være rektor er en kjempetravel jobb. Men jeg kunne tenke meg å bli med i kor og ellers utforske litt av det kulturlivet her byr på, sier Vikanes.

Mens vi står og prater sammen, kommer to gutter hastende forbi i gangen. Guttene deltar på Forskerfabrikkens sommerskole, og stopper brått opp. Den ene kikker nysgjerrig på Vikanes. Da hvisker den andre gutten: «Det er den nye rektoren!». Vikanes hilser på og snakker lett med guttene. Nå gleder hun seg til å treffe resten av elevene på tirsdag.

– Jeg er utrolig glad i barn, og jeg pleier å få et tett forhold til elevene, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!