Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for skolestart

Anne Søvold Vikanes er Longyearbyen skoles nye rektor. FOTO: Anders Fjellestad

Klar for skolestart

Tirsdag møter Anne Søvold Vikanes (44) elevene sine for første gang.

Tekst:

Publisert:

Rett før sommeren ble Vikanes ansatt som ny rektor ved Longyearbyen skole, uten å ha vært på Svalbard tidligere. Men selv om svalbarderfaringen er begrenset, har hun lang fartstid som rektor. De ni siste årene har hun vært rektor ved Moster skule i Bømlo.

– Det var trist å ta farvel, men jeg har en veldig god følelse for Longyearbyen skole også. Skolen er så fin, og med sommerens oppussing, får enda flere elever nye lokaler, sier Vikanes.

Hun er født og oppvokst på Leirvik på Stord, siden har hun bodd i nabokommunen Bømlo. Nå forlater hun altså øyene i Sunnhordland for ei øy i Barentshavet. Hvorfor?

– Det har nok å gjøre med livsfasen jeg er i. Jeg har to store gutter som flytter bort for å studere. Da ville jeg gripe muligheten. Jeg vil ha nye utfordringer, og oppleve et annerledes samfunn enn det jeg har vært vant med, sier hun.

De siste årene har rektorene kommet og gått på skolen i Longyearbyen. Anne Søvold Vikanes er den tredje rektoren på to år, og hun har planer om å bli noen år.

– Skal en få utrettet litt, skape rutiner og kontinuitet, så trenger en litt tid. Dersom jeg trives, og kollegaer og elever trives med meg, så har jeg i utgangspunktet tenkt tre år, sier rektoren.

Selv om overgangen fra Vestlandet til Arktis er stor, tror hun ikke jobben blir veldig forskjellig fra det hun er vant med.

– Skole er skole, og en har de samme utfordringene her som ved andre skoler. Dette er også en veldig levende skole med masse flinke folk. Jeg kommer ikke til å snu om på alle ting. Jeg tror skolen trenger en rektor som kan ta fatt i alle de positive tingene her, sier Vikanes.

Utenom rektorjobben er hun svært glad i musikk, og hun liker å synge og spille piano. Hun har også vært med i kor, storband og musikaler. Aner vi en ny skuespiller til solfestrevyen?

– Hehe, nei. Jeg er litt usikker på det. Jeg er her først og fremst for å jobbe, og jeg vet at det å være rektor er en kjempetravel jobb. Men jeg kunne tenke meg å bli med i kor og ellers utforske litt av det kulturlivet her byr på, sier Vikanes.

Mens vi står og prater sammen, kommer to gutter hastende forbi i gangen. Guttene deltar på Forskerfabrikkens sommerskole, og stopper brått opp. Den ene kikker nysgjerrig på Vikanes. Da hvisker den andre gutten: «Det er den nye rektoren!». Vikanes hilser på og snakker lett med guttene. Nå gleder hun seg til å treffe resten av elevene på tirsdag.

– Jeg er utrolig glad i barn, og jeg pleier å få et tett forhold til elevene, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!