Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjærlighet ved første blikk

Grønlandshunden Miki på seks år har det best når matmor Helga Bårdsdatter Kristiansen tar henne med på tur. Her er de på vei ned Flowerdalen i forrige uke. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Kjærlighet ved første blikk

Helga Bårdsdatter Kristiansen (28) sin første dag på 78 grader nord ble skjebnesvanger. Først ble hun forelsket i øya. Så traff hun drømmemannen.

– Jeg var her i tre uker i 2011. Da jeg kom tilbake til Oslo gikk jeg til veilederen min på universitetet og sa: «Jeg MÅ flytte til Svalbard.» Og det ordnet han, forteller Helga Bårdsdatter Kristiansen.

Hun endte opp med å skrive masteroppgave om sopp i Adventfjorden. Den ble ferdig i mars. Nå er hun driftsleder på Camp Barentz og ansatt på deltid på Unis. Som student arbeidet hun også mye som frilansguide.

– Når man jobber frilans må man ta det man får. I fjor gikk jeg opp og ned Platåberget tre ganger på samme dag, forteller hun.

Opprinnelig kommer Kristiansen fra den lille bygda Rørholt i Bamble kommune i Telemark.

– Der er det 60 mennesker på én mils strekning. Det er en grunn til at det kalles Det Grønne Helvete, ler Kristiansen.

Hun forteller at dette var et godt sted å vokse opp, selv om det kun var tre barn på hennes egen alder og en 45 minutters kjøretur til kinoen.

– Vi handlet is på krita, og mamma betalte en gang i uka, forteller hun.

Nå er butikken lagt ned, nesten all gårdsdrift er stoppet, og postkontoret har stengt.

– Det er lite som skjer der nå. Folk spør meg hvordan jeg klarer å bo på et så lite sted som Svalbard, men de aner jo ikke hvor jeg kommer fra, sier Kristiansen. Longyearbyen er den rene metropolen for henne.

– Jeg setter pris på at det er så internasjonalt her. Man blir kjent med alle mulige kulturer. Bare mellom meg og samboeren min, som er fra England, skjer det mye kulturell opplæring, sier hun.

Kristiansen så kjæresten den første dagen hun var på Svalbard. Likevel tok det flere uker før de ble kjent.

– Han hadde langt hår, og da klarte ikke jeg å stå imot, ler Kristiansen, som presiserer at hun ble forelsket i Svalbard før hun traff ham. Midnattssol og mørketid hadde mye med det å gjøre.

– Her har man ikke det «nordmannstresset» om å bruke lyset når det er der. Enten er det mørkt, eller så er det lyst, og da gjør man det man har lyst til. Her sover jeg så lenge jeg vil, ler Kristiansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!