Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kickboksing-ambassadøren

Dragan Petrovic trener seks ganger i uka. I tillegg lærer han bort kickboksing til alle over 14 år. FOTO: Kristian Müller Andersen

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

Tekst:

Publisert:

Går man inn i Svalbardhallen er det stor sannsynlighet for å møte på Dragan. Han trener seks ganger i uken, i tillegg til å være primus motor og kickboksing-trener for alle over 14 år. De har ikke status som kickboksing-klubb ennå, men håper å få det i begynnelsen av neste år. Dragan forteller at gruppen består av rundt 25 personer, der rundt 10 til 15 møter opp jevnlig.

– Men vi vil gjerne ha flere. Kanskje finnes det flere talenter her på Svalbard, sier han entusiastisk.

Dragan er født og oppvokst i Serbia og har vært i spesialstyrken i det serbiske politiet i 17 år. Da han var på et FN-oppdrag i Liberia for en del år siden møtte han en kvinne fra Bergen, som også var i FN. De ble kjærester, og etter hvert ektepar, og Dragan forteller at de bodde i Serbia og Bergen om hverandre.

– Og så ventet vi etter hvert tvillinger, som nå er blitt halvannet år gamle, sier han.

Da kona fikk tilbud om en stilling hos Sysselmannen, var Dragan åpen for å flytte til Svalbard.

– Vi er eventyrlystne, så dette er bare helt fantastisk. En nydelig natur og et utrolig flott sted. Jeg hadde aldri hørt om Svalbard før, jeg ante ikke engang hva det var, sier han.

– Også har vi en liten pyntegjenstand hvor det står ”happy wife, happy life”, så vi lever litt etter det hos oss, sier han og gliser.

Dragan er nå inne i et friår fra jobben, men han vender nok ikke tilbake. Han hadde hele tiden tenkt at da han fikk barn, skulle han slutte i jobben.

– Det er ingen lek å være i spesialstyrken i det serbiske politiet. Det er veldig tøft.

Han legger ikke skjul på at det er deilig med friheten han nå har.

– Se på meg, det er første gang på 17 år at jeg har hår på hodet, sier han og ler.

Selv om samtalen foregår på engelsk, skifter han til norsk iblant. Han har norskundervisning et par ganger i uka, og er tilfreds med progresjonen. Nå som språket er på god vei, begynner jakten på en jobb på øya.

– Jeg tenker på noe med sikkerhet på flyplassen. Eller kanskje turguide, hvem vet, sier han.

Da Dragan var seks år begynte han med kampsport, og etter hvert har han blant annet fått svart belte i karate. Han har drevet med diverse kampsporter på høyt nivå, og først som 28-åring begynte han med kickboksing.

– Jeg har ingen offisielle kamper, det fikk jeg ikke lov til på grunn av stillingen min i politiet. Men jeg kan fint sparre mot verdensmestere i kickboksing uten at det er overkjøring, sier han nå åtte år senere.

Han er invitert til å gå en proffkamp i Irland i K1, en annen type kampsport, neste år, og håper å være med på det. Frem til den tid handler mye om å lære bort kickboksing til interesserte i Longyearbyen. Han har et ønske om å være ambassadør for sporten, og har ingen planer om å tjene penger på dette. Men han ser på muligheten for å holde kurs i selvforsvar, til inntekt for kickbokseklubben, så de får kjøpt mer utstyr. Dragan oppfordrer folk til å komme på trening for å se hvordan det er.

– Vi ønsker som sagt flere, og jeg kan garantere at man vil lære noe nytt. Man vil ha det gøy og tøft, og man vil se hvor egne grenser går, avslutter han.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!