Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kald kunnskap

Jessica Bosch og Nils Roar Salthun er eksperter på arktisk teknologi. FOTO: Eirik Palm

Kald kunnskap

Hvordan ser egentlig et snøfnugg ut? Jessica og Nils Roar gir deg svaret.

Tekst:

Publisert:

Snøen gir mange flotte opplevelser. Allerede har den lagt seg som en tynn, hvit kappe på bakken. Hvordan ble den til?

Vannet stivner når det kjøles ned til under frysepunktet. Snøen er vanndamp som kjøles ned 10-12 kilometer over oss, og blir til snøfiller. Snøfillene fester seg til hverandre og øker dermed vekten. Til syvende og sist sørger tyngdekraften for at den faller ned og legger seg på bakken.

Litt av den har havnet på bordet til professor Nils Roar Salthun og Jessica Bosch på Unis. De legger den under lupen og med ett dukker det rene kunstverket opp.

Snø kommer av det norrøne snær og snójr, og er gjennomsiktige iskrystaller, ifølge Wikipedia som regel sekstaggede stjerner. I mer polare strøk hvor luften er tørrere, finnes de imidlertid oftere som isnåler.

Dette og mer til vet de to som til daglig jobber med arktisk teknologi på universitetet. Og da Unis feiret 20-årsjubileum med åpen dag sist lørdag, var det rikelig av muligheter til å se de små kunstverkene på ekstra nært hold.

Mens Nils Roar som til daglig jobber på Universitetet i Oslo, bruker 20 prosent av arbeidsåret til å undervise på Unis, er kanadiske Jessica på universitetet på Svalbard på permanent basis.

– På ubestemt tid, sier hun.

Da må man også sette pris på snøen og klimaet. Det er det også mange som gjør.

– Kurset vårt er stort sett fulltegnet med 18 studenter fra seks forskjellige nasjoner.

Det sies at ingen snøfnugg er like. Det heter også at snøfnugg alltid er symmetriske. Det siste er i hvert fall ifølge forskere en misforståelse. Derimot tar de symmetriske fnuggene seg bedre ut på bilder, igjen ifølge oppslagsverk. Derfor blir de gjerne valgt bort av fotografene. Men ser du nøye etter, ser du at symmetrien i krystallene ikke alltid er perfekt.

Pene er de uansett.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!