Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg har jo aldri vært der, så det er en rar fascinasjon

Inger-Johanne K. Mørk har bodd elleve år på Svalbard, men flyttet i fjor til England for å studere. Det store håpet er å bli egyptolog. FOTO: Geir Barstein

– Jeg har jo aldri vært der, så det er en rar fascinasjon

Inger-Johanne K. Mørk (20 har et uvanlig mål i livet.

Hun har bodd i Longyearbyen over halve livet, men den plettfri britiske aksenten avslører at verden har blitt større enn Spitsbergen i det siste.

– Yes, this is the cultuuure house, svarer hun bekreftende til en undrende turist som kommer innom Rabalder.

Mørk, som er et kjent syn bak disken på kafeen, har det siste året studert antropologi og sosiologi ved Universitetet i Oxford.

Målet: Å en dag løse mysteriene som omslutter det gamle Egypt.

– Om alt går etter planen håper jeg å bli egyptolog til slutt. Det er så utrolig spennende. Uten den gamle sivilisasjonen i Egypt, ville vi kanskje ikke hatt den verden vi har i dag, sier hun entusiastisk.

– Drømmen er å oppdage svar som ingen andre har funnet. Vi vet så lite om Egypt, og vi kommer aldri til å finne ut mer med mindre noen sitter i den sanda og graver. Jeg vil veldig gjerne at det skal være meg, slår hun fast.

– Hvordan våknet den interessen?

– Jeg har aldri vært i Egypt, så det er jo egentlig en litt rar fascinasjon. Men jeg har hatt den veldig lenge, og det er det jeg har lyst til å holde på med, smiler hun.

Mørk kom til Longyearbyen med foreldrene og sin yngste bror i 2006. I fjor flyttet hun til den prestisjetunge engelske universitetsbyen for å starte på bachelorstudiet.

Da så hun lyset.

– Jeg er så glad for at jeg slipper mørketida. Jeg pleide å være glad i det, men ikke nå lenger. Ikke etter at jeg fant ut at det finnes steder med lys om vinteren, sier Mørk, som i sommer er vikar på Rabalder og Coal Miners Cabin.

I september bærer det tilbake til den «virkelige» verden i sør.

Overgangen for ett år siden var ikke bare glatt.

– Det var et veldig stort kultursjokk, det å gå fra en klasse med fem elever til en med 500. Jeg fikk litt panikk i starten, men nå elsker jeg det. Jeg storkoser meg, sier hun.

– Kommer du tilbake?

– Det spørsmålet får jeg ofte, men jeg vet aldri hva jeg skal si. Jeg lengter alltid tilbake hit når jeg er ute, og lengter ut nå jeg er her. Kanskje en dag når jeg er en gammel, pensjonert egyptolog? ler hun.

– Jeg får se. Jeg kommer nok helt sikkert tilbake, men i første omgang bare på sommerstid. Det er fint å være her, men det er fint å reise også.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!