Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn – tilfeldigvis

Fra å ha studert smågnagere har Jon Aars blitt en av våre fremste isbjørneksperter. FOTO: Christopher Engås

Isbjørn – tilfeldigvis

Isbjørnforskeren Jon Aars (48) kunne like gjerne blitt ekspert på mus, sel eller rein.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er antagelig en habil bridgespiller, sier Jon Aars og ser litt opp og til høyre.

Noe i utrykket hans avlører at han nok underdriver. At han mest sannsynlig er en kjempegod bridgespiller, men at han ikke vil si det om seg selv.

Isbjørnforsker Jon Aars, opprinnelig fra Leira i Valdres, sitter i en sofa på Norsk Polarinstitutt (NP), utenfor et kontor han har lånt for dagen. Om to timer skal han holde foredrag på Svalbardseminaret om sannsynligheten for at isbjørn i større grad enn tidligere vil komme til Svalbards vestkyst.

Bridge-temaet var Jon Aars svar på spørsmålet om han liker å gjøre noe annet enn å studere isbjørn. For han assosieres alltid med isbjørn. I journalistiske kretser er Jon den man alltid ringer til om isbjørn. En grunn til det er at han kan sitt fagfelt. En annen grunn er at han alltid er imøtekommende og gir grundige og veloverveide svar.

– Og så jakter jeg småvilt i Troms og Finnmark, legger han til.

– Han begynte sin forskerkarriere med å studere østmarkmus for over tjue år siden.

– Etter det flyttet jeg til Aberdeen i Skottland hvor jeg studerte jordrotter, vannrotter eller vånd som de også kalles, sier han.

– Er det naturlig å gå fra mus, via jordrotter, til isbjørn?

– Nja. Det er mange veier å gå. Men det hadde seg slik at jeg var i Skottland, og søkte jobber i Norge. Og jeg ville gjerne til Tromsø. Den første jobben jeg fikk var på isbjørn – i Tromsø, sier Aars.

Før han fikk engasjement som isbjørnforsker i Norsk Polarinstitutt hadde han vært på intervju for engasjement som både rein- og selforsker.

– Skal du bytte dyr igjen noen gang?

– Det er umulig å si. Men når ens interesse blir fanget av en art, kommer man inn i det. Da er det gjerne slik at man blir ved den arten i noen år – det blir ikke naturlig å skifte. Og spesielt et så stort pattedyr som isbjørn med så mange aspekter å studere, er det verd å bruke lang tid på, sier Aars.

Han har aldri bodd på Svalbard over lengre tid, men vært her ofte – og da helst på steder som fastboende ikke får eller kan oppleve. Som på Barentsøya hvor NP har mobile hytter til bruk i forskningsøyemed.

Jon Aars har to døtre på fem og ni år. De synes det er stas å ha en pappa som kan mye om isbjørn. Og pappa formidler også til dem.

– Mandag holdt jeg foredrag om isbjørn i barnehagen til den yngste dattera mi. Det var stas for oss begge. Å formidle er viktig for forskere, og å ha små barn som publikum kan på være like givende som voksne, sier han.

Journalisten vil tilbake til de «utenomisbjørnsportslige» syslene til isbjørnforskeren og spør om bridge igjen.

– Er bridge en sport?

– Nei. Og det detbatteres om sjakk er det.

– Men hva er da den store forskjellen?

– Etter min mening trenger man bedre kondisjon i sjakk enn i bridge, sier isbjørnforsker Jon Aars.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!