Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høytflygende gründer

Ung pilot: Rune Furøy (19) jobber som trafikkassistent på flyplassen i Longyearbyen. Fritiden tilbringer han helst blant skyene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Høytflygende gründer

Rune Furøy jobber seg opp i lufta. Da blir det gjerne middag i Alta og dessert i Hammerfest.

Tekst:

Publisert:

Det vrimler av folk inne i avgangshallen på flyplassen denne mandagen. I stram, blå uniform står Rune Furøy (19) i serviceskranken til SAS.

Alt begynte i 2010, da han for første gang gikk ned flytrappa på Svalbard lufthavn. Han skulle besøke en kompis.

– Så ble jeg forelsket i plassen. Jeg søkte meg inn på siste året på videregående, og da jeg var ferdig i fjor vår, klarte jeg ikke helt å forlate stedet, sier Rune som opprinnelig kommer fra Vannøya utenfor Tromsø.

19-åringen fikk sommerjobb på flyplassen i Tromsø da han var ferdig med skole og russetid. I fritiden dro han til Svalbard og hytta han har på Vestpynten.

– Da jeg kom til Longyearbyen for å pusse opp hytta mi i høst, tok Sølvi Jacobsen (på flyplassen red.anm.) kontakt med meg og sa jeg måtte ta med uniformen min hit også. Siden har jeg fått fast jobb på flyplassen her i Longyearbyen.

19-åringen har fast jobb på bakken, men er allerede en erfaren pilot. Han tok lappen på småfly tre dager etter at han nådde aldersgrensa, 17 år. Nå har han 250 timer i lufta.

– Jeg tar med meg kompiser på tur fra Tromsø. Vi pleier å ta middagen i Alta og dessert i Hammerfest på vei hjem.

Hobbyen er ikke billig, og så langt har en halv million kroner forsvunnet opp i lufta, og mer skal det bli. Da er det godt han vet å tjene penger. Som 13-åring startet han reiseselskapet «Drive away bussturer» med blant annet helgetur til IKEA i svenske Haparanda og loddsalg underveis. Han har jobbet på fiskebruk, og om man søker på Rune Furøy på internett nå, finner man firmaet «Freezing Productions» registrert på ham.

– Det er et enkeltmannsforetak. På fastlandet drev jeg med lyd og lys i mange år. En stund etter at jeg flyttet hit, jobbet jeg også på kulturhuset som lydtekniker, forklarer han.

Allerede som sjuåring bestemte Rune seg for å bli pilot.

– Jeg holder på med utdanning til sertifikat på passasjerfly, men har satt det litt på hold nå. Akkurat nå trives jeg godt her, så vi får se.

Foreløpig har ikke den unge piloten fått luftet seg på Svalbard, men han har veldig lyst til det.

– Det står et fly her oppe, så jeg får se.

Da kan han ta seg en svingom over Vestpynten og hytta han kjøpte i april i fjor.

– Jeg bortimot totalrenoverer den. Jeg er ikke ferdig ennå, men det er slikt som er koselig å holde på med. Spesielt nå som det har blitt lyst, slik at jeg ser hva jeg gjør.

Hvor lenge han blir i Longyearbyen og på Vestpynten, vet han ikke.

– Jeg hadde tenkt å være ett år til, men om jeg finner noe annet å gjøre her, blir jeg kanskje i fem eller ti år. Jeg vil ikke si hvor lenge jeg blir. Jeg blir så lenge jeg trives.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!