Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høy på livet

Besvær: – Høyden er bare til bry. Alt hadde vært lettere om man bare var to meter, sier Hans Olav Stegarud. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Høy på livet

Livet til Hans Olav Stegarud kan fortone seg tilfeldig. Men han mener selv at det finnes en rød tråd – et eller annet sted.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har alltid levd som hjertet befaler. Er det noe jeg har lyst til, så gjør jeg det.

Hans Olav Stegarud (45) sier det så lunt, som bare telemarkinger klarer det. For en stund siden fikk den lyshårede, store mannen befaling av hjertet sitt om å se mot nord, og i lang tid fulgte han med på jobber ved kontoret til Sysselmannen. Muligheten åpnet seg, og for en måned siden startet han i Miljøvernavdelingen, med hovedansvar for bygningsvern.

– For meg er dette en toppjobb. Her får jeg virkelig anledning til å gjøre et dypdykk i historien, sier tinndølen.

Stegarud har fagbrev som trebåtbygger. Han har en mastergrad i møbeldesign og interiørarkitektur. Han har jobbet med kulturminnevern hos Riksantikvaren og i Aust-Agder fylkeskommune. Og:

– Jeg driver med det folk flest kaller steving, sier han.

– Men steving er bare en sjanger innen kveding, så det riktigste er å si at jeg holder på med vokal norsk folkemusikk, og da spesielt vokaltradisjonen fra Telemark.

Interessen kom via venner som begynte å studere folkemusikk, og i 1993 var han med i sin første landskappleik. Helt til topps har han ennå ikke klatret, i en konkurranse hvor man legger vekt på tonalitet, tradisjon og formidling.

– Får vi høre et stev i Longyearbyen?

– Hvis det skulle passe seg slik, så …

Tinn kommune er hjemstedet til det norske industrieventyret Norsk Hydro, startet av Sam Eyde på begynnelsen av 1900-tallet. Stegarud, som er vokst opp på gård, tror han står i en tradisjon som passer godt inn på Svalbard.

– De var drømmere og eventyrere som hadde et håp om å skape seg en framtid. Jeg har på følelsen at det finnes en del sånne folk her også, sier han.

– Hva med mørketida som er på vei?

– Av natur er jeg veldig glad i lyset, så jeg vet ikke helt hvordan det blir.

Litt av grunnen til at han søkte på jobb hos Sysselmannen, var mulighetene for å få reise. Etter en liten måned i jobben har han allerede vært rundt på Nordaustlandet for å sette i stand noen av bygningene som finnes der.

– Jeg er privilgert som har en slik jobb. At staten velger å bruke penger på å ta vare på vår kollektive kulturarv. Det er stort.

Noe annet som er stort, er Stegarud sjøl. Han overskrider tometeren med åtte centimeter, og må bøye seg for å ikke treffe rømningsveiskiltet i taket. Heldigvis har han oppdaget at det er bra utvalg av klær for høye folk i Longyearbyen.

– Det er mange lange skrotter her, og det føles godt å kunne se folk i øya, sier han og humrer.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!