Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høy på livet

Besvær: – Høyden er bare til bry. Alt hadde vært lettere om man bare var to meter, sier Hans Olav Stegarud. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Høy på livet

Livet til Hans Olav Stegarud kan fortone seg tilfeldig. Men han mener selv at det finnes en rød tråd – et eller annet sted.

– Jeg har alltid levd som hjertet befaler. Er det noe jeg har lyst til, så gjør jeg det.

Hans Olav Stegarud (45) sier det så lunt, som bare telemarkinger klarer det. For en stund siden fikk den lyshårede, store mannen befaling av hjertet sitt om å se mot nord, og i lang tid fulgte han med på jobber ved kontoret til Sysselmannen. Muligheten åpnet seg, og for en måned siden startet han i Miljøvernavdelingen, med hovedansvar for bygningsvern.

– For meg er dette en toppjobb. Her får jeg virkelig anledning til å gjøre et dypdykk i historien, sier tinndølen.

Stegarud har fagbrev som trebåtbygger. Han har en mastergrad i møbeldesign og interiørarkitektur. Han har jobbet med kulturminnevern hos Riksantikvaren og i Aust-Agder fylkeskommune. Og:

– Jeg driver med det folk flest kaller steving, sier han.

– Men steving er bare en sjanger innen kveding, så det riktigste er å si at jeg holder på med vokal norsk folkemusikk, og da spesielt vokaltradisjonen fra Telemark.

Interessen kom via venner som begynte å studere folkemusikk, og i 1993 var han med i sin første landskappleik. Helt til topps har han ennå ikke klatret, i en konkurranse hvor man legger vekt på tonalitet, tradisjon og formidling.

– Får vi høre et stev i Longyearbyen?

– Hvis det skulle passe seg slik, så …

Tinn kommune er hjemstedet til det norske industrieventyret Norsk Hydro, startet av Sam Eyde på begynnelsen av 1900-tallet. Stegarud, som er vokst opp på gård, tror han står i en tradisjon som passer godt inn på Svalbard.

– De var drømmere og eventyrere som hadde et håp om å skape seg en framtid. Jeg har på følelsen at det finnes en del sånne folk her også, sier han.

– Hva med mørketida som er på vei?

– Av natur er jeg veldig glad i lyset, så jeg vet ikke helt hvordan det blir.

Litt av grunnen til at han søkte på jobb hos Sysselmannen, var mulighetene for å få reise. Etter en liten måned i jobben har han allerede vært rundt på Nordaustlandet for å sette i stand noen av bygningene som finnes der.

– Jeg er privilgert som har en slik jobb. At staten velger å bruke penger på å ta vare på vår kollektive kulturarv. Det er stort.

Noe annet som er stort, er Stegarud sjøl. Han overskrider tometeren med åtte centimeter, og må bøye seg for å ikke treffe rømningsveiskiltet i taket. Heldigvis har han oppdaget at det er bra utvalg av klær for høye folk i Longyearbyen.

– Det er mange lange skrotter her, og det føles godt å kunne se folk i øya, sier han og humrer.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!