Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen holder styr på alle som kommer og reiser fra Ny-Ålesund. FOTO: Hilde Røsvik

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Tekst:

Publisert:

Alle som kommer og alle som drar må innom resepsjonen. Der er det resepsjonssjef Hilde som har oversikten.

– Dette er på mange måter hjertet i dette lille samfunnet, sier hun med et stort smil. Hilde kom til Ny-Ålesund i 2013. Dette er hennes siste år i forskerbygda på 79 grader nord.

Hilde forteller at mørketiden er mye mørkere og roligere i Ny-Ålesund enn i Longyearbyen.

– Da får vi virkelig tid til å ta oss inn igjen etter en litt mer hektisk sommersesong med til tider mye besøk, sier hun.

På vinterstid er det rundt 35 fastboende i Ny-Ålesund. Da får de god tid til å bli bedre kjent med hverandre og dyrke samholdet.

Svalbard er ikke nytt for Hilde. Hun har tidligere bodd flere år i Longyearbyen. Det var naturen som trakk henne enda lenger nordover.

– Jeg har alltid vært fascinert av Ny-Ålesund og hatt en drøm om å komme opp hit. Her er det ekte, rein natur og vi lever i pakt med naturen enten det er fineværsdager eller skikkelig styggeværsdager. Vi har et godt velferdstilbud med tilgang til båt og et bredt utvalg av hytter, så det er lett å komme seg ut i naturen. Men jeg er ikke noe toppturmenneske altså, jeg liker meg best på landjorda, ler Hilde og røper at hun har høydeskrekk.

Resepsjonssjefen har som alle de andre som jobber i Kings Bay mange og ulike oppgaver. Om vinteren har hun ansvar for sykestua. Ellers kjører hun flybuss, tar seg av posthåndtering og koordinerer alt av flyreiser og flyavganger. Når det trengs hjelper hun også til med serveringen.

I desember blir det førjulstur til Trondheim for å besøke datteren Isabell (25) og sønnen Joachim (24) som bor der. Feriene benytter hun for det meste til å besøke venner og familie på fastlandet. Begge barna har vært på besøk i Ny-Ålesund og likte det de fikk se og oppleve.

– Etter at de hadde vært her forstod de godt hvorfor jeg valgte å reise hit. De synes plassen er helt fascinerende, forteller Hilde.

Etter å ha reist fram og tilbake til fastlandet fra Ny-Ålesund de siste tre årene, har hun lært seg å legge inn en god buffer. Det er nemlig ikke helt uvanlig at man blir sittende værfast i Ny-Ålesund.

– Det er spesielt på vei ned at det er viktig å ha lagt inn nok tid. Været ha mye å si, vi er vant med at det kan bli forsinkelser, kanselleringer og utsettelser. Opp igjen kommer vi oss alltids, sier hun.

I september neste år går arbeidsavtalen i Kings Bay ut. Da skal Hilde ut på jobbjakt igjen.

– Jeg er åpen for det meste. Det kan bli alt fra Jan Mayen, Oslo, Longyearbyen til Trondheim.

Først er det julefeiring på en hytte med venner i Longyearbyen. Hvis det bli skuterføre da.

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!