Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjemme under Sarkofagen

Ekstra barduner: Pernille Akers kjæreste Samuel Duc har laget bardunfester av reinsdyrhorn. På taket av gammen har de lagt et nett som gir fester til ekstra barduner. Det kan være greit å ha når det blåser ordentlig opp, mener Pernille. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hjemme under Sarkofagen

Pernille Aker (24) bruker to minutter på å spenne opp snublebluss rundt hjemmet sitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.10.2012 kl 08:07

– Å bo så nær naturen er viktig for meg. Å kunne gå ut og tisse om morgenen og det er klart og fint vær, sier Pernille Aker fra Nøtterøy.

Hun bor mellom Nybyen og Sarkofagen i et 17 kvadratmeter stort hvitt telt, eller gamme.

Inne er det bygd en seng på paller. Den deler Pernille med kjæresten Samuel «Sam» Duc. På sengen ligger dyner og litt utstyr. Ellers er teltet strøkent, med en plastikkblomst festet ved vinduet, og en signalpistol i duken ved inngangen.

Pernille kom til Longyearbyen i januar for å ta et semester biologi, det siste i en bachelor i naturforvaltning på Ås. Det var da hun ble kjent med Sam.

– Jeg skjønte tidlig at jeg hadde lyst til å være her, sier Pernille.

Nå har hun begynt å studere arktisk naturguide, og flyttet inn i gammen fem minutters gange fra Nybyen.

– Vi brukte tid på å vurdere området i forhold til vind, hvor det vil bygge seg opp snø og ikke minst i forhold til skredfare, sier Pernille.

Gulvet i gammen er hellebelagt, en mosaikk under den hvite teltduken.

– Vi hentet hellene i siden av Sarkofagen. Vi bar dem bort hit, det tok noen dager. Vi må bære dem tilbake også, for ikke å legge igjen spor, men det er verdt det.

Midt i teltet står en parafinovn, vann henter de fra Nybyen, dusje gjør de også der eller i Svalbardhallen. Tisse gjør de utenfor gammen, ellers bruker de toalettet på Unis og andre steder i byen.

– Vi har en bøtte til nødstilfeller, den har vi ikke hatt bruk for enda, sier Pernille.

Man skulle kanskje tro det er litt ensomt å bo i en gamme utenfor byen.

– Det er faktisk sånn at vi har mye besøk. Venner har lyst til å være ute og grille, og vi har hatt overnattingsbesøk. En del venner synes det er godt å komme ut av byen. Jeg synes det er fint at folk har lyst til å komme opp her. Vi har plass til et lite telt innenfor snubleblusset, om noen vil overnatte.

Fra starten av september bodde Pernille og samboeren i et to-mannstelt, gammen fikk de i midten av september. De blir boende til november, da skal Pernille til Alta med de andre naturguidene. Så er det juleferie i desember.

– Vi kommer tilbake i januar. Da må vi søke Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen og Store Norske på nytt. Jeg håper det ordner seg, for jeg har lyst til å bo her videre, sier Pernille.

Utenfor gammen er det satt opp fester til snublebuss.

– Jeg bruker kanskje to minutter på å sette det opp. Det går svært fort.

I tillegg ligger tispa Dejenoun ute og passer på.

– Varsler hun?

– Det vet jeg ikke, vi har ikke fått testet det. Men hun varsler rev, så jeg vil tro hun varsler bjørn også.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!