Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjelper desperate turister

Polarhistorie: Etter den første arbeidsdagen på biblioteket, ryddet Cathrine Fjeldstad i hyllene med polarhistorie etter turistene. FOTO: Monika Aaserud

Hjelper desperate turister

Cathrine Fjeldstad (31) er travelt opptatt med å gi utenlandske turister internettilgang og gode tips på biblioteket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2013 kl 16:15

Bibliotekaren fra Gjøvik er denne sommeren vikar på Longyearbyen folkebibliotek. Hun kommer fra biblioteket på Høgskolen i Gjøvik, der hun jobbet som fagbibliotekar.

– Det er det viktig at du får med. Det er nemlig stor forskjell på å jobbe på et folkebibliotek og et fagbibliotek, forteller hun.

Hun utdyper gjerne.

– Forskjellen er at man ved et fagbibliotek jobber med forskere og studenter . Det finnes ikke noen skjønnlitterære bøker der. Jobben går ut på å hjelpe til med å finne frem det forskerne og studentene trenger, samt å katalogisere det som finnes på biblioteket, sier hun.

– Hvordan havnet du her på biblioteket?

– I påsken besøkte jeg venninnen min som jobber her. Da jeg fløy inn over Svalbard, føltes det som å komme til en annen planet. Jeg liker plassen godt. Derfor søkte jeg på sommervikariatet, forteller hun.

Men hun reiser ikke hjem etter sommeren. Da skal hun begynne å jobbe på biblioteket til UNIS.

– Jeg gleder meg veldig til det. Jeg slo til nå som jeg hadde muligheten. Jeg har verken katt eller bil, så det ble veldig enkelt å reise. Leiligheten i Gjøvik er solgt, men jeg har ikke pakket ennå, sier hun.

31-åringen er forundret over at det ikke finnes en bruksanvisning for hvordan man skal få sendt tingene sine opp til Longyearbyen.

– Alle som bor her har jo sendt opp flytte­lasset sitt. Jeg synes det er kjemperart at det ikke finnes en eneste forklaring noe sted på hvordan man gjør det enklest mulig, sier hun.

– Kanskje du må skrive den?

– Ja, det kan jeg gjøre, sier hun.

Når Svalbardposten treffer bibliotekaren er hun akkurat ferdig med sin første dag på jobb.

– Hvordan var arbeidsdagen?

– Det gikk fort og det føltes som om det var kjempemange her. Stort sett har det vært turister som er desperate etter internett. Andre turister spør om en rekke lokale ting som det er vanskelig for meg å svare på, for eksempel om kirken er åpen. Jeg er også blitt spurt hva slags skjønnlitterære bøker jeg anbefaler. Det er veldig vanskelig å svare på! sier hun.

–Men leser ikke du mye skjønnlitterære bøker da, du som jobber på bibliotek?

– Det der er en myte, at alle som jobber på bibliotek er lesehester. Jeg leser jo litt, men ikke så mye skjønnlitteratur.Når man jobber på et fagbibliotek er det fort gjort å plukke med seg noe fra bibliotekhyllene når man går og rydder, forteller hun.

– Så du kommer til å lese mye av forsk­ningen som foregår på UNIS?

– Ja, jeg satser på å lære masse om alt på Svalbard, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!