Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har skutt nok sel

40 år på selfangst, og titusenvis av skutte dyr er nok. Nå vil ishavsskipper Bjørne Kvernmo heller leve av å vise folk unik arktisk natur og dyreliv. Bak «Havsel» sees luksusyachten «Kamalaya». FOTO: Ole Magnus Rapp

Har skutt nok sel

Etter 40 sesonger på selfangst har Bjørne Kvernmo (64) kommet på andre tanker.

Tekst:

Publisert:

Skuta «Havsel» ligger ved Bykaia og losser utstyr etter siste ekspedisjon. Skipper og reder Bjørne Kvernmo fra Alta har igjen vært langs Svalbards kyster og inn i isen som lokalkjent tilrettelegger. Filmteamet stråler av begeistring, også milliardæren på yachten «Kamalaya» han har bistått er full av superlativer.

Tidligere i vår var den erfarne ishavsskipperen og «Havsel» igjen i Vestisen ved Grønland, men muligheten for å fange sel har på få år endret seg dramatisk.

– I år fant vi omtrent ikke unger. De må ha blitt født på tynn is, og omkommet før de ble gamle nok til å klare seg selv, er hans teori. «Havsel» var eneste norske båt på fangst.

Årets fangst kan bli Norges siste selfanger sin siste.

– Jeg har skutt nok sel, sier 64-åringen. Han hadde sin første sesong som fangstmann i 1973. Siden har Kvernmo vært på alle fangstfelt, også ved Svalbard. 2014 var blant de bedre sesongene, da kom «Havsel» hjem med over 4000 dyr.

– De syv somrene jeg har vært på Svalbard har fått meg på andre tanker. Her er det bruk for min kompetanse som ishavsskipper til annet enn fangst. Nå vil jeg gjerne bruke det jeg kan for at andre skal få oppleve arktisk natur og dyreliv, sier Bjørne Kvernmo.

Tidligere i år oppdaget han noe som satte sine spor. Fra utkikkstønna i Vestisen så Kvernmo en grønlandshval med kalv. Den lille fulgte mora tett. Skipperen filmet det lenge utryddingstruede kjempedyret, en film som også hvalforskere finner veldig spesiell.

– Jeg har vært heldig og hatt mange store naturopplevelser. Flere ganger har vi parkert «Havsel» inne i isen, og latt isbjørn venne seg til oss. De er oppvakte dyr, og kommer for å bli bedre kjent. Flere av filmteamene som har vært med har fått unike bilder av binne med unger som blant annet brukes i BBC sine naturprogram, forteller han.

Dette vil Bjørne gjøre mer av, og vil gjerne fortsette samarbeidet med Jason Roberts og andre internasjonale opplevelses-tilretteleggere.

Selfangstskipperen har bragt filmteam nært innpå hvalross, han har hatt fugleinteresserte med i farvann der han vet det er interessant fugl og han går frem så naturen merker minst mulig at mennesker er der.

I en uke nå har Bjørne Kvernmo, hans mannskap og «Havsel» bistått yachten «Kamalaya» på dens ferd nord på Svalbard. En milliardær eier båten som i norske kroner ville kostet rundt en milliard. Mannen ønsket et solid fartøy til å lage råk i isen, frakte snøskutere og lettbåter, samt Kvernmos polarkompetanse.

Hvem eieren eller hans gjester er, eller hva de gjorde her nord, vil ishavsskipperen ikke fortelle. Slikt prater man ikke om, og eks-selfangeren er allerede booket for nye turer neste år.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!