Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Han gjør gata farbar

Mannskapet til Knut Fastvold er tidlig oppe og rydder gatene i Longearbyen. FOTO: Eirik Palm

Han gjør gata farbar

Brøytesesongen er for lengst i gang, men det er ikke alltid lett å være brøytesjåfør.

Det er tirsdag morgen. Knut Fastvold har nettopp avsluttet turen med plogen opp til Gruve 7. Morgenen er travel og i byen for øvrig er tre hjullastere i sving.

Brøytende formann

Det er store arealer som skal ryddes for snø før folk skal på jobb, og allerede halv sju må de første veistrekningene være ferdig brøytet. På det meste er fem maskiner ute på én gang, men erfaringsmessig er det ennå en stund til vi kommer dit.

– Det pleier å komme snø på denne tiden, men vi får som oftest ikke de store mengdene før jul. Slik kan det være en god stund, forteller 53-åringen som har vært hos LNS siden oppstarten, og som i dag jobber som formann i selskapet. Brøytende formann, for her gjør man «alt».

Trangt

Det er imidlertid ikke alltid like enkelt, for ofte møter mannskapet ulike hindere i form av både biler, skutere og sparker. Kanskje er det betimelig med en liten påminnelse når vinteren for alvor står for døra.

– Folk tenker ikke alltid på at vi skal inn og brøyte. Noen parkerer på snødeponiene våre, og i boligfeltene hender det at det er trangt, framholder Knut Fastvold og fortsetter:

– Har du sett en snøskuffe her?

– Kanskje ikke så mange…?

Poenget er ifølge 53-åringen fra Lødingen at brøytemannskapene ikke kan brøyte nærmere enn to meter fra boligene. Dersom beboerne eller gårdeierne ikke skuffer snøen ut her, blir det mindre plass til parkering og oppbevaring. Dermed må bilene stå lenger ute i gata, og det blir enda trangere, både for beboere og maskinene.

Såle

Ved å ta det opp i Svalbardposten håper Fastvold at folk blir oppmerksomme og at det blir litt enklere å holde gatene åpne og brede.

Men hvorfor er ikke plogen på plass med én gang det har falt snø siden det er mannskap på vakt til en hver tid?

– Vi venter så det blir litt nedkjørt, slik at vi har en såle. Dermed sparer vi slitasje på både vei og utstyr, sier Knut Fastvold.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!