Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Han er skipper på «Snuten»

Skipper Kent Ole Solhaug har kystens beste utsikt. Fra styrhuset er han klar for nesten hva som helst av oppdrag. FOTO: Ole Magnus Rapp

Han er skipper på «Snuten»

– Ikke døm henne etter utseendet.

Tekst:

Publisert:

Han sitter 18 meter over vannet, har kystens flotteste utsikt og en båt som vekker oppsikt.

Det polarblåe fartøyets offisielle navn er «Polarsyssel», men ikke før hadde det vist seg i byen, før alle kalte henne «Snuten». Selvsagt på grunn av utseende.

Skipper Kent Ole Solhaug (48) er fra Lysøysundet på Trøndelagskysten, men svalbardianer så god som noen. De som husker tilbake noen år, minnes også fraktskipet «Green Frost». Her sto samme Solhaug til rors på uendelig mange turer fra Tromsø til Longyearbyen, litt Svea og litt t Ny-Ålesund.

Så ble det noen år i offshore, om bord på supplyskip i beredskap kloss inntil oljerigger. Stillesittende, ja, og kaptein Solhaug drømte seg nordover til lokalsamfunn, aktivitet og liv.

Her kommer Sysselmannens nye og prektige skute, blåmalt og høyreist inn i bildet. Ryktene gikk i supply-miljøet at et islandsk rederi hadde fått kontrakten, og de trengte lokalkjente folk, blant annet med de rette skipper-papirer.

– Jeg søkte og fikk jobben, og har siden hatt interessante dager her, sier Kent Ole Solhaug.

Han påpeker at mannskapet er godt og fleksibelt, og tar i et tak der det behøves.

– Svalbard er et sted jeg alltid har trivdes. Folk her er enestående; Imøtekommende og hjelpsomme. Det passer meg godt. Dessuten er naturen spesiell og variert, men samtidig krevende, sier han.

Skipper Solhaug og hans mannskap står fem uker på, og fem uker av. Er man på, er det beredskap døgnet rundt. Klare til å gå ut på alle typer oppdrag på kort varsel.

I ledige stunder er han en flittig bruker av skipets treningsrom, man ser ham også løpende rundt i byen. På frivakt hjemme blir det mer båtliv, men da i en mindre og mer privat skute.

– Nevn gjerne at jeg har en fantastisk forlovede som har holdt ut med meg i 27 år, smiler kapteinen.

Sammen med henne har han også to barn i ungdomsårene og hus.

Fra styrhuset høyt til værs har skipperen enorm utsikt i alle retninger. Her er også skjermer og elektronikk som varsler om alt mulig på det avanserte fartøyet.

«Polarsyssel» er et supplyfartøy, bygd for oljeindustrien, men ombygd for Sysselmannen.

– Det er varmekabler overalt, så vi skal ikke ise ned. Her er også oljevernutstyr som kan samle opp tonnevis av søl. Og vi har propeller og elektronikk som holder oss i ro nesten på centimeteren uansett vær.

Blant kremturene er strandryddingstoktet på sommeren, mener Solhaug.

– Vi har mange fine turer og oppdrag. Men det å oppsøke nye steder for å rydde skrot, er noe også vi her om bord setter stor pris på. Jo mer som fylles opp dekk av trålposer, presenninger og annet søppel, jo bedre.

– Men utseende. Ligner hun på en båt?

– Ikke døm henne etter utseende. Dette er et fantastisk anvendelig fartøy. Lett å manøvrere, stabil og moderne. Litt uvant å ikke se baugen fra styrhuset, men det venner man seg fort til,  svarer skipperen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!