Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Halvt om halvt

Følte seg kallet: Rakel Huglen er både kunstner og kunstformidler for Nordnorsk kunstmuseum på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Halvt om halvt

Rakel Huglen (36) deles mellom yrke og kall.

Tekst:

Publisert:

– Å være kunstner er både et yrke og et kall. Man har en indre drifkraft som gjør at man har behov for å være kreativ i perioder. Når det blir utstilling, og man rigger opp og henger opp bilder og sånt, blir det mer likt et yrke, sier Rakel.

Svalbardposten møter den blide damen mens hun definitivt er inne i yrkesmodus. For hun er ikke bare kunstner med separatutstilling på Galleri Svalbard, men også kunstformidler for Nordnorsk kunstmuseum og har ansvar for Kunsthall Svalbard. Mellom telefoner og løping mellom kontorer tar hun seg tid til en prat.

– Akkurat nå jobber jeg mye med «artist in residence» prosjektet vårt, og så planlegger jeg ulike formidlingsoppgaver framover. Vi skal ha tegnekurs for voksne og barn, Kulturskolen og skolen skal på besøk når vi får inn ei ny utstilling etter nyttår, og så gjør jeg andre oppgaver for Nordnorsk kunstmuseum, sier hun.

Rakel har mellomfag i kunsthistorie, og har i tillegg en master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun kom til øya i januar, etter flere kortere opphold på Svalbard, blant annet i Kunstnerhytta i Ny-Ålesund.

– Da jeg kom hjem til Bergen etter disse turene, fikk jeg en voldsom lengsel etter å dra tilbake. Så da jeg var ferdig med engasjementet mitt på Kode, kunstmuseene i Bergen, hadde jeg valget mellom å fortsette der, eller flytte hit. Jeg valgte det siste, smiler hun.

Nordnorsk kunstmuseum ble tipset om at det fantes en person i byen med kompetanse på kunstformidling, og tok kontakt. Rakel ble med på laget, og nå jobber hun halvt om halvt med sin egen kunst og kunsthallen.

– Og så er jeg lærer på Kulturskolen i Longyearbyen også. Det synes jeg er veldig kjekt, legger hun til.

– Var du kunstinteressert helt fra barnsbein av?

– Jeg var nok det. Jeg husker jeg løp hjem fra skolen for å sette meg å tegne. Og det gikk unna, jeg hadde et stort forbruk av papir. Mamma måtte gå over til å kjøpe kopipapir fordi det ble så dyrt med tegneblokker. Men jeg var fornøyd, mimrer hun.

– Blir du lei av kunst?

– Å ja. Da er det kjekt å ha venner som ikke driver med det samme som meg. Når jeg blir lei, går jeg ofte turer. Egentlig går jeg tur hver eneste dag. Jeg frekventerer fjellene rundt Longyearbyen, og Sarkofagen er min favoritt, forteller Rakel.

Selv med bare ni måneders fartstid som fastboende har 36-åringen rukket å gjøre en god del i Arktis. Hun har vært på lange snøskuterturer, og var heldig nok til å bli trukket ut til å være med på Sysselmannens søppeltokt i sommer.

– Hvor lenge blir du her?

– Jeg tar det som det kommer. Det var utrolig godt å kunne komme hit, slå meg ned, og si at jeg bor her. Vennene mine ble nok overrasket da jeg gjorde det, men jeg trives. Longyearbyen er en plass med folk som har åpne sinn, og respekt for det man driver med, sier Rakel Huglen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!