Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir alt for turistene

Vitaly Shutko (30) er turistsjef i Barentsburg. Den jobben blir stadig viktigere. FOTO: Anders Fjellestad

Gir alt for turistene

Har du vært i Barentsburg, har du garantert støtt på Vitaly Shutko (30).

Som turistsjef i Barentsburg, er Vitaly Shutko på mange måter nabobyens ansikt utad. Han administrerer hotellet, han guider, holder kontakt med norske reiseselskaper, oversetter og er konferansier under Barentsburgs kulturutveksling til Longyearbyen.

– Jeg jobber med alt som har med turisme å gjøre. Ja, og så er jeg engelsklærer på skolen, sier Shutko.

Svalbardposten møter 30-åringen hjemme i Barentsburg. Shutko kommer fra Stakhanov, helt øst i Ukraina. Passende nok er også det en gruveby, oppkalt etter den sovjetiske kullgruvearbeideren Aleksej Stakhanov.

Selv om Shutko er utdannet lærer og pedagog, og nå jobber med turisme, har gruvedrift vært viktig for ham.

– Min bestefar jobbet i gruva i Barentsburg fra 1956 til 1958. Siden flyttet mine foreldre hit i 2008. Min far fikk også jobb i gruva, forteller Shutko.

Foreldrene tipset sønnen om en ledig jobb i kulturhuset, og året etter flyttet han til Svalbard med kona Ksenia.

– Det første jeg tenkte da jeg kom hit, var at det var vakker utsikt, men også veldig lite. Nå har jeg blitt vant med det, ler Shutko.

Etter en kort tid som idrettstrener og kultursjef, ble han turistsjef i 2010.

– Det er en flott jobb. Jeg møter forskjellige folk fra ulike land hver dag. Det gjør også at jeg får trent på engelsken min, sier han.

Selv om det kan virke som om turistsjefen alltid er på jobb, forsikrer Shutko at han stort sett arbeider fra 8 til 17. Men jobben hans blir stadig viktigere. Turisme er et satsingsområde for Trust Arktikugol, som driver gruva og samfunnet i Barentsburg. Det siste året har flere bygninger fått en kraftig ansiktsløftning. I tillegg er både hotellet og kulturhuset pusset opp.

– Turister vil ha komfort. De vil ha bedre senger og finere rom. Det er grunnen til at vi har pusset opp hotellet og flere andre bygninger. Dette arbeidet fortsetter, og jeg tror folk kommer til å se et helt annet Barentsburg om et års tid, sier Shutko.

I år er også første sesong for nyoppussede hotell Tulipan i Pyramiden. Vitaly administrerer også bookingen her.

– Det har vært ganske bra besøk i vinter, og vi håper det blir en bra sommer også. Flere forskere og tv-selskaper har booket rom allerede, forteller han.

Selv trives han godt i Barentsburg og inntil videre blir han og kona værende på Svalbard.

– Jeg har kontrakt til februar 2014. Så får vi se hva vi gjør etter det. Vi har mer enn nok tid til å tenke, det er ikke noe hast, smiler Vitaly Shutko.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!