Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full fart mellom «Pluto», «Låven» og «Villvind»

Pål Berg er den sist ansatte i Store Norske og ser lyst på fremtiden. FOTO: Ole Magnus Rapp

Full fart mellom «Pluto», «Låven» og «Villvind»

Han er den sist ansatte i Store Norske og ser lyst på fremtiden.

Tekst:

Publisert:

m jobb å se muligheter og se fremover for Store Norske.

Oslo-mannen er en av de få som har fått flere avsnitt om jobben sin påpekt i Svalbardmeldingen. Siviløkonomen skal finne frem til nye og lønnsomme forretningsområder og aktiviteter, knyttet til den eksisterende infrastrukturen som kullselskapet besitter.

Høyt fremme i hans daglige bevissthet ligger ideer innen reiseliv og forskning, samt alle andre gode initiativer som dukker opp.

Berg har bakgrunn fra omstilling av den tradisjonsrike papp og papirfabrikken Peterson, og han har jobbet syv år i selskapet Havfonn AS, der noen av Norges rikeste ønsket at deres penger skulle føre til noe positivt.

– Vi kjøpte bedrifter, utviklet dem og solgte. I ryggen hadde vi mye mer penger enn det Store Norske rår over, men det skal ikke hindre oss i å finne gode løsninger her, påpeker han.

Han ble lokket til Svalbard, og ansvar for litt opprydding og økonomi i Svalbard Adventure Group, hvor Huset, Svalbar, Svalbard Snøskuterutleie og Svalbard Hotell inngår i porteføljen. Så opprettet Store Norske et selskap de kalte Momentum. Pål søkte, fikk jobben og er glad for alle mulighetene som etter hvert skal føre til resultater.

I Svea legges det nå til rette for reiseliv, og denne våren har de hatt flere betalende turister enn noensinne. En ide er å gjøre «Låven», et nesten nytt overnattingsbygg, om til hotell. Gruvebyens spennende historie og barske omgivelser skal gjøre et besøk her interessant.

Andre prosjekt han har tro på er folkehøgskole i Svea og Svalbard som lagringssted med evighetsperspektiv. Her samarbeider Store Norske med to selskap som har internasjonal kompetanse på langsiktig lagring.

– Alt fra papirarkiv, via mikrofilm til DNA-prøver har bruk for et trygt fjernlager. Og demilitariserte Svalbard med permafrost i et land som deler ut fredsprisen, kan ikke bli mer attraktivt som et lagersted. Se bare på frøhvelvet, sier han.

I bakhodet har Berg at et omfattende lager må ha entreprenører som bygger, vaktmestre, kontrollører, resepsjon, arkivarer og mange flere. Med andre ord; Arbeidsplasser.

Påls kone Silje har også fulgt Svalbardsmeldingens intensjon. Hun jobber i et regnskapsfirma i Oslo, og har tatt med seg arbeidsplassen til Svalbard. Altså en ny liten bærekraftig bedrift.

Kona har også en stor rolle i et av Pål sine mindre prosjekter, hytta «Pluto» i Reindalen. Den ble ramponert av isbjørn, så Pål og snekkerkamerat Einar Midttun fra LNS forbarmet seg over hytta.

– Vi har gjennom vinteren reparert tak vegger og gulv, og hytta er blitt riktig fin. Det har blitt duker, gardiner, stearinlys, bacon og mye hygge, sier han og legger ikke skjul på sin glede over friluftsliv og snøskuter. Litt toppturer har det blitt, men han skulle gjerne hatt flere.

«Villvind» har en sentral plass i Berg-familiens liv, og snart er det klart for ny sesong. Den 35 fots seilbåten har vært brukt mye i de iskalde farvann, og hverken de to døtrene, Silje eller Pål glemmer opplevelsene da de i fjor sommer seilte i en måned nordover til Nordaustlandet, tilbake til Sørkapp og hjem igjen. Uforglemmelig!

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!