Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fulgte Fanny

Tone Hertzberg har drømt om Svalbard siden hun var lita. Nå bor hun endelig i drømmen. FOTO: Christopher Engås

Fulgte Fanny

Det var ei jente ved navn Fanny som fant Svalbard for Tone Hertzberg (53).

Den nye kommunikasjonsrådgiveren hos Sysselmannen vet nøyaktig når hun først ble interessert i Svalbard.

– Da jeg var lita, kanskje åtte år, fant jeg ei bok på loftet til bestemor som heter «Fanny Fangstjente». Hun bodde på Svalbard med sine foreldre og deltok på fangst av rev, jaktet isbjørn og så videre. Jeg ble veldig fascinert av den boka, forteller Tone Hertzberg.

– Og siden den gang har Svalbard vært en drøm for meg, legger hun til.

Men Estrid Otts bok, utgitt i Norge i 1947, var bare starten på svalbardopplevelsene for Tone. Hun har besøkt øygruppen flere ganger, på jobb som nysgjerrig journalist sammen med ulike ministre i forskjellige regjeringer, og som kommunikasjonsrådgiver. Hun har arbeidet som journalist og leder for samfunnsavdelingen i NTB og som journalist i Nationen, men sist i sju år som kommunikasjonsrådgiver i Klima- og miljø­departementet.

– Det er like stressende å jobbe i et departement som å være journalist. Når man jobber for en statsråd har man deadline hele tiden, forteller hun.

Sin nye jobb ser hun fram til med glede.

– Det er mye nytt, men også ting jeg kjenner mye til fra før. Men den erfaringen jeg har gir meg trygghet. Det var i grunn godt å komme ut av den komfortsonen jeg var inne i – å utfordre meg selv med noe nytt, sier hun.

Det «nye» for henne består blant annet i å være referent i Sysselmannens møter, holde koken på nettsidene og ikke minst oppdatere brosjyrene til etaten. Mediekontakten blir det sannsynligvis mindre av her enn det var i Miljøverndepartementet.

– Men hvis det skjer noe stort, blir det nok trøkk, kan jeg tenke meg.

Tone Hertzberg flyttet til Longyearbyen fra Kjelsås i Oslo i august. På fastlandet har hun to voksne barn. I løpet av måneden som har gått har kommunikasjonsrådgiveren merket at lommeboka er blitt betydelig tykkere.

– Jeg merker at den fylles opp med stadig flere medlemskort. Svalbard Turn, biblioteket, Longyearbyen fotoklubb og seilforeningen for å nevne noen. Og så er jeg blitt med i blandakoret, og det var jo meget hyggelig, sier hun smilende, og avslører deretter at hun er svak for revy og kommer til å vurdere også det som fritidsaktivitet på øya.

– Jeg har jo ikke kommet hit for å sitte inne og se på TV, begrunner hun deretter sitt høye aktivitetsnivå med.

Ellers er Tone ganske sikker på at hun blir å finne ved både fjord og fjell. Snøskuter skal kjøpes inn til sesongen, og villmarka skal frekventeres grundig.

Men det blir også mange koselige stunder med nesen i bøker. Noe av det første Tone gjorde da hun kom til Longyearbyen, var å gå på biblioteket på jakt etter ei bestemt bok.

– Jeg ville se om de hadde «Fanny Fangstjente», og det hadde de faktisk. Jeg lånte den og leste den på nytt. Ikke alt var som jeg husker det, men det var likevel et morsomt tilbakeblikk inn i barndommen min, sier Tone Hertzberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!