Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friluftsmannen

Eigil gleder seg over alle de forskjellige nyansene lyset på Svalbard skaper. FOTO: Eirik Gyllensten

Friluftsmannen

Eigil Movik (51) liker seg best i naturen, enten det er jobb eller fritid.

– Jeg har vært veldig mye på tur siden jeg kom hit, også i mørketida. Det som slo meg med mørketida var egentlig at det var så mye lys: Nordlys og fantastisk måneskinn.

For en friluftsmann fra Porsgrunn i Telemark var det spektakulært å komme til Svalbard.

– Naturen her oppe er helt unik. Vanvittig storslagen, sier han entusiastisk.

Eigil har et fast håndtrykk og ro i blikket. Han henger fra seg jakka på et reinsdyrgevir inne på det smale kontoret på Skjæringa, og serverer en kopp kaffe.

Han har vært ansatt i stillingen som seniorrådgiver i natur-og artsforvaltning hos Sysselmannen siden august i fjor. Tidligere har han jobbet med naturforvaltning for Fylkesmannen i Nordland, og før han kom hit var han miljøvernleder i Skien kommune.

– I Nordland jobbet jeg mye med bjørn, jerv og gaupe. Jeg fikk aldri møtt brunbjørnen, enda vi stadig vekk var etter den. Men gaupe så jeg flere ganger.

Brunbjørnens hvite fetter har han derimot sett nesten tjue ganger på den korte tiden han har bodd her oppe, til stor glede for en biolog som har spesialisert seg på bjørn og rovvilt.

Eigil har en sønn og en datter som studerer på fastlandet. De er begge friluftsinteresserte, spesielt sønnen Lars, som har vært her oppe og besøkt Eigil to ganger allerede.

– Går han i dine fotspor?

– Ja, altså, jeg har ikke pushet på det, men han utdanner seg til biolog han også.

I jobben hos Sysselmannen har Eigil mange forskjellige oppgaver. Alt fra ordinær saksbehandling, til å være med på rundtokt til østkysten, og oppfølging av døde og skadde dyr i felt.

– Men hva gjør du på fritiden?

– Jeg spiller litt squash, men det er nok friluftsliv og biologi som er mine store interesser. Så det var jo midt i blinken å havne her oppe.

– Det var ikke tilfeldig kanskje?

– Nei, det har vært en drøm lenge, men det var først nå det passet, sier han og legger til:

– Jeg blir aldri lei av lyset her oppe. Jeg bor her på Skjæringa og har utsikt innover Adventdalen. Da følger jeg med på hvordan lyset danser over fjellene. Det er alltid forskjellig fra dag til dag.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!