Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra barn til bar

John Asle Boine Somby svinser rundt på Kroa, og trives godt i det internasjonale miljøet. FOTO: Christopher Engås

Fra barn til bar

John Asle Boine Somby (27) fortalte barna i barnehagen at han flyttet til Svalbard for å finne isprinsessa.

Tekst:

Publisert:

Fram til mars i fjor jobbet John Asle i barnehage og i serveringsyrket i Tromsø. Da det ble klart at han skulle flytte til Svalbard, måtte barna få ei forklaring.

– Da de skjønte hvor jeg skulle, ble det snakk om både isbjørn og isprinsesser. Jeg sa jeg skulle finne begge delene. Så langt har jeg ikke sett isbjørn, sier 27-åringen lurt.

De som har vært på Kroa det siste året, har helt sikkert lagt merke til den kjappe og løsningsorienterte servitøren i lokalene. At han havnet på Kroa, er ganske tilfeldig.

– I fjor vår fikk jeg en telefon fra en kjenning som arbeider på Kroa. Han sa det var muligheter for jobb hvis jeg var interessert. Jeg meldte min interesse, gikk gjennom telefonintervju og fikk tilslaget. Og jeg har trivdes siden første dag, sier han.

John Asle forteller om mange grunner til at han trives i Longyearbyen.

– Det er en mentalitet av åpenhet i befolkningen. Folk stiller opp for hverandre og låner av sitt for at du skal få en opplevelse. Dessuten liker jeg mangfoldet med mange nasjonaliteter. På hvilken arbeidsplass av Kroas størrelse i Norge kan man finne fire-fem forskjellige nasjonaliteter?

Selv er John Asle stolt same, opprinnelig fra Karasjok. Da han var ti år gammel, flyttet han til Nesseby, og senere videre til Tromsø hvor han i dag har tilhørighet.

– Fattern ville at jeg skulle bli reindriftssame. Men jeg flyttet bort fra Indre Finnmark sammen med mamma, og der holdt vi på med fjordfiske i en del år. Ja, jeg ble på en måte sjøsame. Så flyttet jeg til Tromsø, og nå er jeg vel å regne som asfaltsame, flirer han.

Svalbardoppholdet, som John Asle ikke vet hvor lenge varer, er egentlig for å «finne ut hvor han står». 27-åringen har en fortid bak seg i ungdomspolitikken og samiske ungdomsorganisasjoner på norsk side. Han har også sittet i Barents ungdomsråd.

– Vi sliter med mange av de samme problemene på nordkalotten, uansett land. Fraflytting, lavt utdanningsnivå, og at det er lite som skjer. Det er interessant å diskutere problemstillinger med representanter for de andre landene, sier han.

– Er politikken en vei å gå i framtiden?

– Jeg vet ikke. Da må jeg først finne et parti jeg kan gå fullt og holdent inn for. Man kan jo ikke stå alene i politikken, hvis man skal holde på med det.

– Hvor er du om ti år?

– Ikke godt å si. Det er lenge til. Det blir noe utdanning snart, og da vil jeg velge noe som har med folk å gjøre, sier han.

– Du har ikke sett isbjørn på Svalbard. Men fant du isprinsessa?

– Ja. Du kan vel si det slik. Det er ganske herlig, sier John Asle Boine Somby.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!