Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra 15.000.000 til 500

Elena Shmeleva trives godt i Arktis, og kan godt tenke seg å jobbe videre her. FOTO: Christopher Engås

Fra 15.000.000 til 500

Elena Shmeleva syns det er bedre med lite.

23-åringen er født og oppvokst i Moskva, med 15 millioner innbyggere, men i april fant hun veien til Barentsburg som har ei befolkning på rundt 500 personer.

– Etter min mening er det triveligere her. Det er bedre å være sammen med noen få som man kjenner, enn å ha mange rundt seg man ikke har noe forhold til, sier hun.

Shmeleva snakker godt norsk og engelsk, og innimellom tar hun en telefon hvor det snakkes russisk i det som høres ut som et høyt tempo. At hun begynte å studere norsk var en tilfeldighet.

– På universitetet i Moskva tilbys norskstudiet bare hvert femte år. Da jeg begynte var det slik at det var norsk-studium. Og jeg bestemte meg for å begynne.

– Hva slags forhold hadde du til Norge og norsk før dette?

– Ikke noe. Jeg hadde hørt et og annet eventyr, og lest noen bøker av norske forfattere. Jeg hadde lest blant annet “Sult” og “Markens grøde” av Knut Hamsun.

Av ti studenter som begynte på studiet, var det bare fem igjen da eksamen sto. Elena føler at hun ble tatt godt imot i det norske miljøet.

– Vi russiske studenter feiret alltid 17. mai på den norske ambassaden. Og så har jeg, i forbindelse med studiene, tatt kurs i Oslo og i Kristiansand.

Barentsburg var også en slags tilfeldighet for Elena, som elsker friluftsliv og natur. Hun kom over stedet på internett.

– Og jeg tenkte – finnes det virkelig en slik plass, med storslått arktisk natur? Og hvor jeg i tillegg kan få lønn for å bruke norsken jeg har lært? Jeg søkte på jobben, og fikk den. Jeg har kontrakt til slutten av august, men kan godt tenke meg til å komme tilbake og fortsette etter at jeg har fornyet passet mitt.

Fra før har hun jobbet en del ved den danske ambassaden i Moskva. Arbeidet i Barentsburg består for Elena i stor grad av oversetting i stort tempo. Opptil 40 sider i uken. Men i tillegg guider hun turister, og har tolkeoppgaver blant annet når Trusten skal ha kontakt med norske myndigheter og andre instanser, som for eksempel Visit Svalbard.

– Blir det litt godt å komme tilbake til Moskva, i alle fall en tur?

– Jeg tror heller det blir vemodig å forlate folkene i Barentsburg. Folk er åpenhjertige og vennlige, og har god tid til å fortelle deg hele livshistorien sin, ler Elena Shmeleva.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!