Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra 15.000.000 til 500

Elena Shmeleva trives godt i Arktis, og kan godt tenke seg å jobbe videre her. FOTO: Christopher Engås

Fra 15.000.000 til 500

Elena Shmeleva syns det er bedre med lite.

Tekst:

Publisert:

23-åringen er født og oppvokst i Moskva, med 15 millioner innbyggere, men i april fant hun veien til Barentsburg som har ei befolkning på rundt 500 personer.

– Etter min mening er det triveligere her. Det er bedre å være sammen med noen få som man kjenner, enn å ha mange rundt seg man ikke har noe forhold til, sier hun.

Shmeleva snakker godt norsk og engelsk, og innimellom tar hun en telefon hvor det snakkes russisk i det som høres ut som et høyt tempo. At hun begynte å studere norsk var en tilfeldighet.

– På universitetet i Moskva tilbys norskstudiet bare hvert femte år. Da jeg begynte var det slik at det var norsk-studium. Og jeg bestemte meg for å begynne.

– Hva slags forhold hadde du til Norge og norsk før dette?

– Ikke noe. Jeg hadde hørt et og annet eventyr, og lest noen bøker av norske forfattere. Jeg hadde lest blant annet “Sult” og “Markens grøde” av Knut Hamsun.

Av ti studenter som begynte på studiet, var det bare fem igjen da eksamen sto. Elena føler at hun ble tatt godt imot i det norske miljøet.

– Vi russiske studenter feiret alltid 17. mai på den norske ambassaden. Og så har jeg, i forbindelse med studiene, tatt kurs i Oslo og i Kristiansand.

Barentsburg var også en slags tilfeldighet for Elena, som elsker friluftsliv og natur. Hun kom over stedet på internett.

– Og jeg tenkte – finnes det virkelig en slik plass, med storslått arktisk natur? Og hvor jeg i tillegg kan få lønn for å bruke norsken jeg har lært? Jeg søkte på jobben, og fikk den. Jeg har kontrakt til slutten av august, men kan godt tenke meg til å komme tilbake og fortsette etter at jeg har fornyet passet mitt.

Fra før har hun jobbet en del ved den danske ambassaden i Moskva. Arbeidet i Barentsburg består for Elena i stor grad av oversetting i stort tempo. Opptil 40 sider i uken. Men i tillegg guider hun turister, og har tolkeoppgaver blant annet når Trusten skal ha kontakt med norske myndigheter og andre instanser, som for eksempel Visit Svalbard.

– Blir det litt godt å komme tilbake til Moskva, i alle fall en tur?

– Jeg tror heller det blir vemodig å forlate folkene i Barentsburg. Folk er åpenhjertige og vennlige, og har god tid til å fortelle deg hele livshistorien sin, ler Elena Shmeleva.

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!