Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fotogen fotograf

Fire og en halv måned på vei, sa du? FOTO: Eirik Gyllensten

Fotogen fotograf

For Hanne Feyling (29) handler fotografi om følelser.

– Svalbard, hvorfor ikke?, sier hun og trekker på skuldrene.

Det var det hun tenkte da mannen hennes ville ha henne med opp hit. Nå har hun bodd her i to år, og vet ikke hvor lenge hun blir, men forteller at hun er godt etablert.

– Jeg er gift, og vi har en sønn på halvannet år, samt en til på vei i magen. Vi har akkurat kjøpt oss hus her oppe.

Hanne er født i Kristiansand og oppvokst i Lillesand. Siden videregående skole har hun reist mye, og tatt strøjobber for å tjene penger. Deretter begynte hun som fotograflærling i Trondheim, og ble portrettfotograf av yrke. Det var imidlertid ikke lett å få seg jobb, og løsningen ble å starte for seg selv.

Men på Svalbard har hun fått jobb som fotograf i Spitsbergen Travel. Eller «skapt seg jobb», som hun sier. Det er nemlig ingen som har vært i denne jobben før.

– Jobben min består mye av å dokumentere naturen, selge Svalbard som destinasjon, og være litt potet. I tillegg er jeg guide på fotosafariene som vi tilbyr. Jeg får dratt på masse flotte turer, så dette er drømmejobben.

Hun trives godt på Svalbard og synes naturen er noe av det flotteste med øygruppa. Naturfotograf ble hun først da hun kom opp hit.

– Det er også spesielt at det er et så lite og tett samfunn. Jeg kommer innpå folk her på en annen måte enn på fastlandet. Det er akkurat som en utvidet familie. Folk hjelper hverandre og passer barna til hverandre.

Som fotograf er Hanne ingen utstyrsfreak, og mener det ikke er det tekniske som er viktigst.

– Det viktigste for meg er å fange en følsom stemning, og å oppleve å få en kontakt med motivet. Enten det er mennesker, et landskap eller andre ting. Jeg vil at menneskene jeg tar bilde av skal kjenne seg igjen, og jeg vil fange noe ekte.

Hun forteller at hun i hvert fall ikke er noen retusjør, og forteller om kolleger som bruker én time på å ta et bilde, for så å bruke åtte timer på å redigere det i Photoshop etterpå.

– Siden du er fotograf tenkte jeg kanskje du kunne ta et selvportrett til baksiden?

– Oi. Det må du ikke spørre en fotograf om, for det ville jeg tatt altfor seriøst. Det har jeg ikke tid til!

Undertegnede kjenner på presset, men prøver seg på et par bilder mens Hanne sitter i resepsjonen og prater og gestikulerer. Hun rister på hodet av resultatet. Etter et omfattende fotokurs går det bedre.

– Har du noen tips til alle hobbyfotografene på Svalbard?

Hun tenker lenge.

– Lek med vinkler! Ikke stå rett opp og ned og ta bilder av det som er vakkert. Alle gjør det. Sett ditt eget preg på det, og få en «WOW-effekt.»

Se bildet større

Hanne Feyling FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!