Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fotofil

Jan Sivert Hauglid havnet på Svalbard først og fremst på grunn av de gode fotomulighetene. Men til tross for et nært møte med isbjørn, har det ennå ikke lykkes ham å fotografere dyret. FOTO: Christopher Engås

Fotofil

Jan Sivert Hauglid (53) sa opp jobben for å flytte til fotoparadiset Svalbard.

Tekst:

Publisert:

– Jeg var vel litt smågal da jeg flyttet hit med samboeren for to og et halvt år siden. Jeg hadde jo ingen jobb. Men det var fotomulighetene på Svalbard som lokket mer enn noe annet, sier Hauglid som selvfølgelig er blitt leder i Longyearbyen fotoklubb.

Jobb fikk Jan Sivert seg imidlertid ganske fort, og det siste drøye året har han jobbet på Unis, og da med innkjøp og dataverktøy som sitt arbeidsområde.

Første gang han satte sine bein på øya var så langt tilbake som i 1991.

– Etter det ble det noen vanlige turistturer hit på forskjellige årstider. Og hele tiden ble jeg fascinert av fotomulighetene, sier Jan Sivert og kommer tilbake til lidenskapen sin.

Selv fotograferer han helst motiv der noe skjer foran kamera, men ikke for enhver pris. Isbjørn har han ennå ikke klart å forevige, men det er ikke på grunn av at han ikke har vært nært nok.

– Da vi var på hyttetur på østkysten i vinter, fikk vi isbjørn opp etter veggen. Da prioriterte jeg ikke kameraet, men å skremme bjørnen bort så fort som mulig. Sikkerheten går foran det meste, sier han.

Hauglid kom til Svalbard fra Nes i Akershus hvor han var IT-sjef i et foretak eid av Oslo kommune. Når han eventuelt skal tilbake dit er høyst usikkert.

– Vi har ingen dato eller tidsfrist på å forlate Svalbard. Foreløpig trives vi veldig godt her med alle frilutsmulighetene som er rundt oss, sier Hauglid.

Denne helga blir imidlertid viet hovedinteressen hans. Longyearbyen er en av 16 byer i Norge som er vertskap for Nasjonal Fotovandring, der det er mulig å vinne både premier, heder og ære. Fotovandringen foregår slik at fotoentusiastene stiller med kamera og godt humør, og drar på fotovandring i løpet av et bestemt tidsrom. Etterpå har deltagerne noen dager på seg til å levere inn sine bidrag. Tema i år er «kontraster», noe Jan Sivert mener det er gode muligheter for å fange her vi er.

– Kontraster er et vidt begrep. Det kan være lyst og mørkt, mykt og hardt eller noe annet. Det fine er at man ikke vet hva juryen legger i begrepet heller. Det blir spennende å se på hva som kommer ut av det, sier han.

– Kan en amatør med et billig kamera vinne en slik konkurranse?

– Å ja absolutt, og det stilles slett ingen krav til hvilket utstyr man bruker. Man kan møte opp med et mobilkamera også, om man vil. Og det blir en amatør som vinner, for i Longyearbyen fotoklubb er det meg bekjent bare amatører, flirer han.

Han ser ikke akkurat ut som en amatør når han poserer med en 500 milimeterlinse som koster atskillige titusener å kjøpe.

– Men det er ikke utstyret som teller. Det er blikket for det gode bildet, sier fotoentusiasten Jan Sivert Hauglid.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!