Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forventer uvær

De skal gå Svalbard på langs på ski, og startet sist helg fra Verlegenhuken. Anne Marthe Kvale (f.v.), Turid Haugen, Torunn Slettemark Hovden og Marte Agneberg Dahl. FOTO: Christopher Engås

Forventer uvær

Det skal godt gjøres å unngå problemer i løpet av 35 dager i felt.

Tekst:

Publisert:

Å gå Spitsbergen på langs er et svært vanlig mål som det snakkes om i friluftsmiljøene i Norge. Men bare noen få gjør det.

– Det er ikke så sensasjonelt å gjøre det. Det som er sensasjonelt for oss er at vi faktisk har klart å finne tid til å gjøre det, sier Torunn Slettemark Hovden (23).

Sammen med Anne Marthe Kvale (25), Turid Haugen (31) og Marte Agneberg Dahl (28) gjorde hun seg klar i Sjøområdet sist helg. Fire snøskutere med sleder som ble lastet fulle av bensin og proviant, pulkene som jentene og de to hundene Mills og Loke skal dra etter seg på ferden, og ikke minst proviant som skulle legges på tre forskjellige depot. Jentene fikk skuterskyss til Verlegenhuken hvor det ble overnatting på Polheim. Etter ei overnatting dro karene som skysset dem til Spitsbergens nordpunkt tilbake til sivilisasjonen, og jentene ble overlatt til seg selv.

– Hva forventer dere på turen?

– Vi forventer mye uvær, men forhåpentligvis ikke for mye. Over Åsgardfonna kan det bli veldig kaldt, så det har vi tatt høyde for, sier Torunn.

Jentene forventer å møte på isbjørn på ferden til Sørkapp.

– Vi må nesten regne med å møte på isbjørn. Alle i gjengen unntatt Anne Marthe bor eller har bodd på Svalbard, så for tre av oss er det ikke så om å gjøre å se isbjørn. Anne Marthe vil se bjørn, men jeg håper i så fall at det blir på behørig avstand, sier Torunn.

Nettene tilbringes i telt med hundene og et våkent medlem av gjengen som isbjørnvakt. Men damene skal ikke bare gå på ski i 35 dager. Både Marte og Torunn fyller år under ekspedisjonen.

– Blir det kakefest et par plasser ute i villmarka da?

– Det kan det vel bli. Vi har pakket rullekake til de store anledningene, sier Turid smilende.

En annen ting som skal gjøres er å holde verden oppdatert om hvordan det går. Damene har en blogg som har det første innlegget allerede 9. februar. Her beskrives de ulike treningsoppleggene turdeltakerne har gått gjennom siden i fjor høst. Marte har forberedt seg gjennom en månedslang tur i Patagonia, i tillegg til å være aktiv i jobben som guide på Svalbard. Turid har forberedt seg gjennom lange og intense skiturer, mens Torunn har blitt sterk og seig gjennom sitt eget treningsprogram. Hennes ukentlige program har bestått av to økter med pulk/dekk, to langturer på beina eller på ski og ei styrkeøkt.

På bloggen kan man også lese at siste aktivitet før den store turen var en kveld med pizza på Kroa.

– Vi føler at vi er godt rustet nå. Og vi må klare tidsskjemaet. Flyet til de to som skal ned går 6. mai. Selv skal jeg rekke et møte i kontrollutvalget i Longyearbyen lokalstyre hvor jeg representerer Miljøpartiet de grønne 10. mai, sier Marte Agneberg Dahl.

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!