Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fort gjort lengst nord

Sébastien sammen med Rema og Jutta, to av medlemmene i "Team Sava vit". FOTO: Eirik Palm

Fort gjort lengst nord

Sébastien liker snø. Så godt at han har byttet Alpene ut med Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2014 kl 20:48

Sébastien Barrault hadde knapt hørt om Svalbard, da en venn fortalte om stedet. Hjemme studerte han kartet og etterhvert begynte en plan å ta form. Slik startet det arktiske eventyret for nokså nøyaktig ti år siden, først med et studieår.

– Man vet ikke hvor veiene fører. Og her er jeg nå, sier 38-åringen, som kommer fra Wallis i de sveitiske alper.

Det er fort gjort å bli bitt av Svalbard-basillen, sies det. Slik var det også etter studieåret. Da han etter et kort opphold i hjemlandet fikk tilbud om jobb som stasjonssjef ved den fransk-tyske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund, var han raskt tilbake.

– Jeg har prøvd å forlate Svalbard flere ganger, men på en måte holder Svalbard fast i meg. Jeg var faktisk ganske bestemt på å reise i fjor fordi kontrakten min gikk ut, men fikk nye muligheter, framholder sveitseren som i dag er forskningsrådgiver hos Kings Bay.

– Jeg får ofte spørsmål om hva som fascinerer meg. Det er vanskelig å forklare. Jeg tror det er på grunn av stillheten. Det er et eventyrsted med mye plass. Og snø. Sesongen her varer utrolig lenge. Jeg elsker snø.

– Du er ikke av dem som reiser til Syden?

– Vel, altså, Syden for meg er alt sør for Ny-Ålesund.

Han viser vei inn i hundegården på utkanten av bykjernen i Ny-Ålesund. «Ny-Ålesund øl- og hundeklubb» er et samlingssted. Inne i varmebua er det alltids en øl å få. Derav navnet. Elleve av alaska huskyene hører til «Team Sava vit» (utledet av «ca va vite» som betyr «det går fort») som han driver sammen med kjæresten. Begge deltok i Trappers trail i april, og turen tilbake fra Longyearbyen til Ny-Ålesund kjørte de hundespann og sov i telt og slappet av. Turen varte i ti dager. Året før kjørte han spannet alene rundt hele Isfjorden, fra Ny-Ålesund til Pyramiden og videre til Longyearbyen, Barentsburg og Farmhamna.

– Ja, altså, vi var ni stykker, da. Jeg og åtte hunder.

Det er godt selskap i hundene. Det vet en som har vokst opp med firbeinte og som kjører polarhunder. Kanskje blir det også etterhvert løp på fastlandet.

– Men for meg er det for opplevelsen jeg kjører, ikke for å være Lars Monsen og bli best i verden.
For en som elsker snø, er det også fine dager i Ny-Ålesund. Innbyggerne snakker om rekordstore menger så sent på året, og alt tyder på at det også blir mange turer framover.

– Vi snakker om en arktisk ørken her, men når man ser hvor mye vann vi har i fast form, så jeg vet ikke.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!