Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Før og etter

Fire år etter den dramatiske hjertestansen er Snorre W. Steen i full vigør igjen. FOTO: Christopher Engås

Før og etter

Snorre W. Steen (44) var der han ville være mens hjertet hans sto stille. Alt var greit.

Tekst:

Publisert:

Han drikker grønn te og spiser Fruenes sjokolade til, mens han forteller. Smilet sitter løst, og latteren likeså. Snorre W. Steen har bodd på Svalbard siden 2008. De siste årene har han blitt over 30 kilo lettere, men samtidig fått mye mer tyngde hva angår livserfaring.

– Hvis ikke det hadde vært folk i treningsrommet sammen med meg, kunne det gått mye, mye verre, sier han.

Snorre snakker om det som har blitt hans veiskille i livet, punktet der han innså sin egen dødelighet, og det som gjorde at han har tatt helt nye veier. Mens han satt på trimsykkelen i Svalbardhallen en gang i 2012, ble det mørkt. Det neste han husker var at fire leger forsøkte å vekke ham opp.

– Jeg ville på en måte ikke våkne. Jeg husker ikke at bevisstheten forsvant, men akkurat da var jeg der jeg ville være, sier han.

Hjertet til 44-åringen hadde stoppet uten forvarsel. Snarrådige mennesker på treningsrommet fikk tilkalt hjelp, og livet hans ble berget etter at hjertet hadde stått stille i åtte minutter. Uforklarlig hjertestans, fikk han beskjed om på sykehuset i Tromsø.

Årene siden har gått saktere, og livet er annerledes. Snorre har akkurat kommet i gang med sitt gamle prosjekt, firmaet Arctic Safety AS. Konsulenten med hovedfag i botanikk fra Unis hjelper lokale firma med HMS-rutiner og miljøsertifisering. Han er i tillegg kvalitetsrevisor og kan dermed svært mye om ISO-sertifisering.

– Nå er jeg klar til å komme skikkelig i gang igjen. Jeg mener jeg kan hjelpe bedrifter på mange områder, sier han.

Snorre framstår ikke som en typisk tørr konsulenttype. Han har gjort ting mange andre bare fabler om å gjøre.

– Da jeg fylte 40, bestemte jeg meg for å gjøre noe jeg ikke måtte gjøre. Så jeg begynte å studere russisk. Etter sykdommen fortsatte jeg med det, og en del leger tror at det er litt av grunnen til at det har gått så bra med meg, sier han.

Språk er en lidenskap som strekker seg lenger enn russisk. Engelsk er en selvfølge, han leser ellers både nederlandsk og tysk, og har nå begynt å interessere seg for ukrainsk.

– Ja, og så leser jeg fransk da. I fjor bodde jeg i Quebec i Canada i et år sammen med familien. Ungene Ida (10) og Aksel (13) gikk på internasjonal skole og lærte seg skikkelig godt engelsk, sier Snorre.

Quebec by er en særdeles frankofil del av Canada, og ungene fikk med seg en god del fransk også, men engelsk ble likevel hovedutbyttet for dem.

Snorres veiskille består ikke bare av en hjertestans. Mens han lå på sykehus i Tromsø, kom hjerneslaget.

– Jeg kjente at kroppen delte seg i to. Den ene halvparten summet på en måte lik et støt i albuen, mens den andre virket å flyte vekk omtrent som ei dukke som smelter på et bål, forteller han.

Men Snorre overlevde, og etter lang tids sykeleie er han nå «fit for fight» igjen.

– Jeg lever et annet liv nå, og har forandret mye. Bare det å legge om kosten har gjort at jeg har mistet over 30 kilo. Og så setter jeg mye større pris på tilværelsen nå, for det er ikke gitt at jeg, eller noen andre for den saks skyld, lever i morgen. Man bør sette pris på dagen, for plutselig er den ikke der lenger, sier Snorre W. Steen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!