Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Folk enten hater eller elsker det, men jeg kunne spist det dagen lang

Filip Zaharlev er fra Sør-Bulgaria, men kokkegjerningen har brakt ham stadig nærmere toppen av kloden. FOTO: Geir Barstein

– Folk enten hater eller elsker det, men jeg kunne spist det dagen lang

Filip Zaharlev (29) er ny kokk på Svalbard.

– Skal vi seeee. Nå har jeg vært her i én måned og fem dager, sier Filip Zahariev.

– Hvordan har det vært?

– Det er så nydelig her, men mørket stresser meg litt.

– Å?

– Det er jo umulig å vite hva tida er. I dag våkna jeg og ante ikke om det var natt eller ettermiddag. Jeg kikket på klokka, og den var ni – om morgenen. Den indre rytmen min har virkelig blitt rar i det siste, ler han.

Opprinnelig fra den bulgarske havnebyen Vidin – et sted «hvor det for øyeblikket er uvanlig varmt, og sola fortsatt står opp i sjutida» – har vinden ført kokken stadig lenger nord.

Først noen år i Sør-Finland, deretter opp til Trondheim og så til slutt i Bodø. Han rakk så smått å stifte bekjentskap med norske julebordstradisjoner, før han nå ble kastet hodestups inn i sesongen som fersk kokk på Gruvelageret i Longyearbyen, et sted han har ønsket bo, helt siden han først hørte om Svalbard for et par år siden.

– I Bulgaria er tradisjonen ganske annerledes. Der faster mange i 40 dager før jul, og spiser ikke kjøtt før 25. desember.

– Blir det mye nytt å sette seg inn med fråtsende nordmenn på julebord? Lutefisk er jo ganske sært, selv for mange av oss som måtte vokse opp med det.

– Nei, det er nydelig. Med sennepen, brunosen, ertene og alt det andre smaker det fantastisk. Jeg har skjønt at folk enten hater eller elsker det, men jeg kunne spist det dagen lang.

– Pinnekjøttet er faktisk vanskeligere å bli fortrolig med enn lutet fisk; det ser ut som en stein og er veldig salt, legger han til og ler.

Med en indre klokke i ulage, bruker han det meste av dagene (eller var det nettene?) på å eksperimentere og leke på kjøkkenet.

– Alle lager vanlige juletallerkener. Jeg skal gjøre det med en twist, konkluderer han, og innrømmer at han ser fram til et gjensyn med sola når han feirer nyttår i Vidin.

– Men det er her oppe jeg vil bli, iallfall for en god stund framover. Jeg har ikke lagt noen store planer, for planer pleier ikke å gå som planlagt. Jeg følger vinden, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!