Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Flukten fra Pyramiden

Et gevær og en termos med varmt vann var alt Vladimir Prokofyev ville ta med seg. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Flukten fra Pyramiden

Vladimir Prokofyev fant noen bambusstaver og 35 år gamle ski på et lager. Fluktplanen var klar.

Tekst:

Publisert:

Han trodde det nærmest var en betalt ferie da han kom til Pyramiden i februar i år. Vladimir hadde svart på en annonse fra Trust Arktikugol om å være guide, og fikk et to måneders vikariat i den nedlagte russiske gruvebyen.

– Jeg fikk høre at de hadde alt utstyret vi trengte, men det var ikke sant. Alt jeg hadde var det jeg hadde i kofferten min, sier Vladimir, som er født i Moskva og utdannet geolog.

Til sammen seks personer bodde i Pyramiden i våres. Han var den eneste som snakket engelsk, og måtte holde seg ved hotellet til enhver tid i tilfelle det kom turister som ikke snakket russisk.

– Etter hvert føltes det mer som et fengsel. Dessuten ble vi uenige om lønna. De mente jeg måtte betale for kost og losji. Hallo, det er i Pyramiden! Med hundrevis av tomme rom, sier han.

Trente med ski
I mai ville han bort. Men hvor skulle han dra? Det var for seint med skuter, for tidlig med båt. Etter hvert ble han desperat og fabulerte om å gå over isen i Billefjorden og bli plukket opp av en av turistbåtene som lå langs iskanten der. I et lager i Pyramiden fant han noen Karjala-ski fra 1978 og en haug med bambuspinner som ble brukt som staver. Han begynte å trene på å gå på ski.

– Jeg hadde ingen sekk eller pulk å dra med meg tingene mine i. Så hvis jeg skulle dra, måtte det være med et gevær og en termos med varmt vann, sier han.

Heldgvis løste det seg. Generaldirektør Veselov var på besøk med helikopter, og Vladimir fikk være med tilbake til Barentsburg. Derfra kom han seg til Longyearbyen.

– Men jeg hadde gått ut på isen hvis det ikke hadde skjedd, bedyrer han.

Chavez
De første ukene jobbet han i ISS, før han fikk seg jobb som guide i Spitsbergen Outdoor Acitivity. Denne sommeren har han over 60 kajakkturer bak seg. På en av disse fikk han virkelig merke hvor langt i bakleksa han var etter noen måneder i Pyramiden.

– Jeg snakket med noen kunder om Venezuela, og sa at det var et land jeg gjerne vil besøke. «Ja, det er synd at Chavez er død», sa de. Jeg skjønte ingenting. Etterpå følte jeg meg skikkelig dum som var så utenfor.

Håpets sted
I Pyramiden finnes det et sted som Vladimir har døpt «Spot of Hope». Det er det eneste stedet i bosetningen man kan ta inn mobilsignaler. Stedet er markert med en målepinne som veientrepenører bruker. Hvis du holder mobilen din opp på et eksakt punkt, kan du både ringe og sende sms. Det er også satt opp en stol der.

– Jeg kalte det bare kontoret mitt. Hver morgen gikk jeg bort for å se om det var noen meldinger om turistgrupper. Det er nede ved havna og tok nesten et kvarter å gå. Det ble mange turer.

Han har lovet seg selv at han skal se sola i Longyearbyen før han finner på noe annet. For tiden guider han til isgrotta i Larsbreen.

– Det er rart å leve i polarnatta. Jeg er som en reptil. Når jeg ikke er på jobb, sitter jeg helt stille under lyset og bare venter, sier han og ler.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!