Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fikk så hatten passet

Som første inder noen sinne har Teena Chauhan fått en doktorgrad ved Unis. Som seg hør og bør ved en slik anledning, fikk hun en spesiallaget hatt. FOTO: Christopher Engås

Fikk så hatten passet

Indiske Teena Chauhan har gjort det ingen av hennes 1,3 milliarder landsmenn har gjort før henne.

Tekst:

Publisert:

34-åringen fra Jabalpur i staten Madhya-Pradesh i India tok i forrige uke doktorgraden sin ved Universitetssenteret på Svalbard (Unis). Det har nemlig ingen inder gjort før henne. Hennes doktorgrad handler om arktisk paleoseanografi, et fagfelt som kort fortalt handler om hvordan fortidens havstrømmer har påvirket Polhavet.

Baksideredaksjonen dveler ikke mer med Teenas omfattende studier, men er mer interessert i å høre hvordan ei indisk dame fra en svært varm stat sentralt i India har klart tilværelsen på Svalbard i fire år. Før Teena ankom den 7. januar 2012, hadde hun en mastergrad fra Kerala sør i India, men hun hadde omtrent ikke vært utenfor sitt varme hjemland ved ekvator.

– Jeg hadde knapt hatt sko på beina da jeg kom hit, ler den blide og nyslåtte doktoren ved sin kontorpult på Unis. Hun er i ferd med å rydde sakene sine for å dra tilbake til India når Svalbardposten møter henne.

– Jeg skulle kanskje ha googlet Svalbard før jeg takket ja til stipendiatstillingen jeg ble tilbudt, men jeg gjorde faktisk ikke det. Og ti minutter før landing, på tidlig ettermiddag i begynnelsen av januar, begynte jeg å ane at jeg ikke var helt forberedt. Det var jo helt fullstendig mørkt, ler hun hjertelig.

Men å snu var aldri et tema for Teena. Ikke minst på grunn av vennligheten hun møtte på øya allerede første dag.

– Det var svært kaldt da jeg kom, og helt mørkt. Jeg fikk ei kort omvisning, og så var det om å gjøre å installere seg. Butikken var stengt på grunn av varetelling, men jeg banket på og ba om å få handle litt, for jeg hadde ingen ting. De var vennlig og slapp meg inn i noen minutter så jeg fikk med meg det aller nødvendigste, sier hun.

– Og denne vennligheten i svalbardsamfunnet har jeg følt på helt siden den dagen for over fire år siden, legger hun ettertrykkelig til.

Teena er ikke den eneste indiske studenten på Unis. Hun har hatt selskap av noen få andre landsmenn som hun stundom har laget mat sammen med, gått på kino med, og mimret med om sitt fjerne hjemland. Det har blitt noen turer ut i Svalbards natur, selv om hun ikke har vært den man har møtt hyppigst i villmarka langt utenfor byen.

– Jeg er litt kort av vekst, og egner meg dårlig i dyp snø. Da ei venninne ba meg med på hyttetur knøt hun like godt hunden sin fast i meg så jeg fikk drahjelp da vi skulle gå til hytta, ler hun.

Neste stopp for Teena er India. Så skal hun søke på passende forskerjobber hvor som helst i verden. Og med passende mener hun at framtidige jobber bør være knyttet til Arktis.

– Jeg kommer til å savne Svalbard, men jeg har slett ikke følelsen av at jeg forlater stedet for godt. Da ville jeg brutt sammen i gråt.

– Hva er det med den hatten?

– Ha ha. I mange andre land får man en hatt når man forsvarer doktorgraden sin. Slik er det ikke her. Derfor fikset noen kolleger en original hatt til meg, med tematikk knyttet til hvor jeg kommer fra og hva jeg har studert, flirer Teena Chauhan.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!