Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et nytt perspektiv

Bent Heggen Larsen kom til Svalbard som taxi-guide, men så fort at han ville finne på noe nytt. Nå driver han «Tapas-bussen», som han har innredet med fargede saueskinn. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Et nytt perspektiv

Bent Heggen Larsen (46) mener han alltid har sett ting fra utsiden. Nå viser han folk byen fra innsiden av tapasbussen.

Tekst:

Publisert:

Mange havner på Svalbard ved en tilfeldighet. Det gjaldt ikke Bent Heggen Larsen. På slutten av 1980-tallet ble stefaren hans engasjert for å hjelpe til med å utvikle Svalbard som turistdestinasjon, og mange i samme yrke kom på besøk.

– Folk fra Longyearbyen med barn og ungdom satt i stua vår i Oslo og fortalte om Svalbard og om dagliglivet med en slik entusiasme. Det var der det startet, sier han.

Måten den fremtidige turistnæringen beskrev øygruppa på, fikk ham til å se den fra et spesielt perspektiv. Det var ikke første gang 46-åringen så verden på sin egen måte.

– Jeg ble adoptert som tolvåring av de som i dag er min mor og far. Før det bodde jeg i diverse barnehjem og forsterhjem, forteller Heggen Larsen.

Derfor mener han at han alltid har sett verden fra utsiden.

Som ung ble han fascinert av historier om Longyearbyen skole og resten av samfunnet her. Han søkte og fikk jobb i 1994, men kom ikke opp før 16 år senere.

– Ser du likheten mellom det du ble fortalt og det du har sett nå?

– Det er jo dønn likt! Deres tanker og deres visjoner for Svalbard som turistdestinasjon er akkurat det vi har i dag, selv om ting har modnet seg godt her oppe, ler Heggen Larsen.

Nå driver han Arctic Tapas, der han tilbyr mat og drikke på en guidet busstur gjennom byen både til turister og lokale. Han forteller at responsen fra lokalbefolkningen har vært overveldende.

– Jeg vil gi folk en annerledes opplevelse i selve byen utover det de opplever på sine turer. Still deg på en stol i stua, så ser du verden på nytt. Dette skjer også fra bussen vår, der du får et godt overblikk gjennom vinduene, sier Heggen Larsen.

Det ser ikke ut til at han blir lei på en stund.

– Jeg blir til svalbardreglene sier at jeg må flytte. Til jeg ikke kan ta vare på meg selv, ler han, før han begynner å gjøre bussen klar til morgendagens tur.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!