Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et godt trekk

Daniil Dubov (12) konsentrerer seg om sjakkbrettet. FOTO: Eirik Palm

Et godt trekk

Det gjelder å analysere motparten. Fortløpende.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er fornøyd med meg selv, konkluderer Daniil Dubov etter at det siste sjakkpartiet er ferdig og han kan gå fra bordet. Motstanderen har i høyeste grad vært verdig og det endte 1-1 under idrettsutvekslingen mellom Barentsburg og Longyearbyen sist lørdag (se side 16 og 17).

Logikk

Mens Magnus Carlsen varmer opp til VM i Chennai i India, har spillerne på Svalbard satt hverandre stevne.

Tolvåringen som bor i Barentsburg, har spilt sjakk siden han var åtte. Ikke uventet er det også en sjakkspiller som er det store forbildet. Blant sjakkstjerner som Carlsen, Bobby Fischer, Anatolij Karpov og Sergej Karjakin – tidenes yngste stormester for elleve år siden – er det en femtiåring fra Aserbajdsian som troner på toppen.

– Det er nok Kasparov, fastslår Daniil sikkert.

Garri Kasparov er en av verdens største sjakkspillere, var ubestridt verdensmester fra 1985 til 1993 og kan ellers smykke seg med tittelen stormester.

– Hva er det som gjør at du valgte sjakk?

Svaret kommer kontant:

– Sjakk gjør at man utvikler logikk og tenkemåte.

Utnytter spillerenes svakhet

Sjakk handler først og fremst om strategi, fortløpende vudering og langsiktige mål. I spillet forsøker man å unngå å bli påført svakheter, samtidig som man skal prøve å påføre motstanderen svakheter for så å utnytte disse.

Daniil Dubov taper et parti, men vinner det neste. Under spillet er all konsentrasjon rettet mot brettet. Tankene ligger flere trekk framme og det ender som han håper.

– Hva gjorde du for å slå motparten?

– Jeg fant underveis ut hvordan jeg skal spille mot motparten, sier den unge sjakkspilleren. Enhver sjakkspiller har en svakhet, det gjelder bare å finne den.

Sjakkmiljøet på Svalbard er lite, men de møtes jevnlig. Neste turnering blir i februar-mars i Longyearbyen og da er planen klar:

– Da er jeg innstilt på å ta premie, sier han med et stort smil.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!