Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et apropos til skredet

I det mørklagte Kunsthall Svalbard viser AK Dolven videokunst som er aktuell for Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Et apropos til skredet

AK Dolven (62) stiller ut sin videokunst i Kunsthall Svalbard. Den kan tolkes på mange måter.

Tekst:

Publisert:

Anne Katrine Dolven, eller AK Dolven som hun kalles, er første utstiller i Kunsthall Svalbards første ordinære driftsår. I det store rommet kan publikum sette seg på ulltepper fra Røde Kors, og nyte hennes videokunst i en sammensatt installasjon. Filmen på en frittstående skrå skjerm fra gulv til tak tar 18 minutter og 34 sekunder, og omhandler et tema som har blitt oppfattet forskjellig der den har blitt stilt ut.

Verket «ahead» (framover) ble laget i 2008 i Lofoten, hvor kunstneren bor. På en side av to bratte fjellsider jobber en gjeng med å bære en kvinne opp fjellsiden i dyp og løs snø. Kvinnen bæres med beina først, og bærerne strever veldig i den dype snøen.

– Det er en vennegjeng som gjør dette. Et par av dem hadde aldri sett snø før vi gjorde dette sammen, sier Dolven.

På andre siden av dalen sitter Dolven og filmer strabasene i et særskilt utsnitt.

Ved siden av den monumentale skjermen står en liten monitor, der man kan se nærbilder av det som skjer. Disse bildene er noe diffuse siden de er laget i etterkant der kunstneren har filmet bilder fra den store skjermen, og klippet det i et helt annet tempo. Man hører også tydelig inn- og utpust fra tid til annen som eneste lyd i installasjonen hvor førstehjelpspleddene er en del av det hele.

– Tematikk her er kompiser, hardt arbeid, mestring, omsorg, samspill, mennesker i naturkreftene, for å nevne noe, sier Dolven..

Dolven er en betydelig kunstner, også internasjonalt. Hun arbeider innenfor flere media: skulptur, lyd, video, foto, maleri og performance. Verket «ahead» har blitt stilt ut i flere land, deriblant England, Spania og Kina. Og verket tolkes forskjellig.

– Under «Den lange marsjen» i Kina på 30-tallet omkom fryktelig mange mennesker da Mao presset dem over blant annet fjell. I Kina ble dette verket derfor betraktet som svært politisk, sier hun.

– Blant de 60 som møtte opp da jeg åpnet utstillingen i Longyearbyen, kjente nok mange og jeg med dem at dette var noe som angikk oss. Skredet dere opplevde var i høyeste grad en kamp mot snøen, men også omsorg og samhold, sier Dolven.

Verket vises i kunsthallen, men kunstneren tenker at det muligens kan bli et rom folk kan besøke og bruke flere ganger, fra noen minutter av gangen til å slå seg ned alene eller sammen med noen på pleddene og se hele filmen. Den har en begynnelse og slutt uten at det er en klar fortelling. Det kan oppleves ulikt. Installasjonen vises kontinuerlig i Kunsthall Svalbard til utgangen av mai.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!