Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En kvinne for alt

Elke Morgner har bitt seg fast i Norge og Svalbard. FOTO: Christopher Engås

En kvinne for alt

Elke Morgner (34) ville egentlig til Venezuela, dernest Canada.

Tekst:

Publisert:

Elke Morgner romsterer rundt på lageret til Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps på Bykaia. Som koordinator for hjelpekorpset er hun medlemskontaktperson, hun håndterer alt av post og fakturaer, hun deltar i regnskaps- og budsjettarbeid, og hun legger til rette for sosiale hendelser. For å nevne noe.

– Jeg er vel egentlig en kvinne for alt. Jeg jobber med det korpslederen sier jeg skal jobbe med, sier Elke med et vinnende smil.

34-åringen har vært i Longyearbyen i åtte år nå, og for halvannet år siden fikk hun og samboer Malte lille Elida. Fram til det vendepunktet i livet, var det mye fram og tilbake. Elke, som kommer fra Berlin, forteller kortversjonen.

– I videregående skole hadde jeg lyst til å være utvekslingsstudent. Venezuela var førstevalget, men mamma sa nei. Dernest var det Canada som sto på ønskelisten, men det ble Norge, og jeg reiste til Stord i 1997 hvor jeg studerte i et år, forteller hun.

Etterpå ble det retur til Tyskland for å gjøre seg ferdig på videregående skole. Men Norge hadde bitt seg fast i den unge damen, og hun søkte seg derfor til folkehøgskole i Alta. Det var i forbindelse med gjennomføringen av studiet der at hun fikk være med på en skitur på Svalbard.

– Da så jeg at det var universitet her, og det la jeg meg på minnet, sier Elke.

Deretter ble det studier i Potsdam i Tyskland, og senere fire år i Sverige.

– Så måtte jeg bare dra tilbake til Svalbard. Jeg begynte på Unis i 2007, sier hun.

Elke har mastergrad i Biologi, men bruker den ikke mye for tiden.

– Før jeg fikk Elida var jeg feltassistent for Norsk Polarinstitutt deler av året. Men det er vanskelig å være ute i felt i månedsvis når man har et lite barn å ta seg av, sier hun.

Smilet er stadig tilbakevendende hos Elke. På spørsmål om hvorfor det er slik, svarer hun at hun har mye å være glad for.

– Jeg synes vi har et bra liv her. Jeg har en superfin mann og en fantastisk unge. Vi har begge jobber vi trives med, og det er ingen selvfølgelighet – spesielt ikke i Tyskland. Og så er vi her, hvor det er trygt og godt, og skjer så mye spennende, sier hun.

– Men det må da være ting som irriterer deg i Longyearbyen?

– Tja. Jeg synes husleiepolitikken her oppe er urettferdig, og så synes jeg at folk her kjører for mye bil. Det igjen kan ha noe med at det ikke er lagt til rette for gående og syklende. Men det er jo så mye bra her også. Menneskene og naturen er det som virkelig er flott, og så er det jo så trygt for barna, sier Elke.

Hvor lenge Elke og hennes familie blir i Longyearbyen er usikkert. De har slått seg til ro med at de er her nå, og så får framtiden vise om det blir å flytte til Tromsø, hvor de har hus, eller kanskje til parets hjemland Tyskland.

– Er livet ditt et produkt av tilfeldigheter?

– Kanskje. Men jeg ser jo nå at det har vært ei grei linje, og jeg angrer ingen ting.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!