Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En eventyrlig reise

Merete Vanebo har fått med brorens hund, Aiko, som turkamerat til Svalbard. FOTO: John Christian Nygaard

En eventyrlig reise

Merete Vanebo har sagt opp fast jobb i Hurtigruta to ganger for å reise. Da tsunamien slo inn over Asia i 2004, reddet hun livet takket være tre fugler, gode svømmeegenskaper og et tre.

Tekst:

Publisert:

Merete Vanebo tror foreldrene er grunnen til at hun er så glad i å reise. Familien flyttet mye da hun var liten, og Merete tilbrakte fire år som barn på Svalbard fra 1970 til 74.

– Jeg har ikke hatt noe typisk barndomshjem, siden vi flyttet så mye. Derfor har jeg nok aldri helt klart å slå røtter. Det kjæreste er hytta, sier Merete og smiler bredt.

Hun har besøkt mellom 60 og 70 land, og har blant annet tilbrakt to og et halvt år i Australia, fordelt på fire turer.
Den første «jorda rundt» turen dro hun på i 1988. Da gikk turen til USA, New Zealand, Australia, og forskjellige land i Asia i 8 måneder.

– Så kom jeg hjem og begynte å jobbe i reiseselskapet Kilroy, med å selge «jorda rundt»-billetter, sier Merete og ler.

– Trodde verden var gått under
På tur i Australia i 1994 lærte hun å dykke, og er i dag godkjent dykkerinstruktør. Etter 11 måneder «Down Under», valgte hun å sende dykke-CV’en sin rundt i verden. Hun fikk napp hos et dykkerfirma i Thailand, og endret returbilletten som skulle tatt henne hjem til Norge. Hun ble etterhvert også medeier i firmaet, som nå er solgt.

– Det er en fin verden under havet. Hadde jeg hatt gjeller og kunne blitt der, er det ikke sikkert jeg hadde kommet opp igjen, sier Merete og ler igjen.

Svømme og dykker-egenskapene kom også godt med da tsunamien slo inn over Thailand i 2004. Da bodde hun en kilometer fra stranda, i Khao Lak.

– Jeg husker jeg ble vekket av tre fugler som satt og banket med nebbet i døra. Så stod jeg opp og gikk for å ta meg en dusj. Like etterpå kom bølgen inn i huset, og jeg måtte svømme ut. Der fikk jeg holdt meg fast i et tre, sier Merete og fortsetter:

– Jeg trodde verden var gått under, for jeg så bare vann. Men så trakk vannet seg sakte tilbake. I dagene etterpå satte vi opp en hjelpestasjon for folk som hadde mistet alt, så jeg ble i området til alle var evakuert.

Tilbake på Svalbard
I dag er Merete tilbake på Svalbard, hvor hun har jobbet som resepsjonssjef på Coal Miner's Cabin siden mars. Der har hun arbeidskontrakt frem til høsten.

– Vi se hva som skjer etter det. Hvordan det blir med mørketid og slikt, sier Merete.

– Du vil ikke ut og reise igjen?

– Reiselysten blir det aldri slutt på. Det er alltid nye land å reise til. Penger man bruker på reiser er vel investert, for du får minner og møter mennesker som virkelig gjør inntrykk på deg.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Ren lidenskap

Musikere finner inspirasjon i Longyearbyen.

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

 
Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!