Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Elsker shopping

– Sykkelen får ikke plass i containeren. Den må jeg sende ned med Posten, sier Gun Tone Letting . FOTO: Hilde Røsvik

Elsker shopping

En full container står klar utenfor Reitgjerdet. Tiden på Svalbard er over og alt som er handlet inn skal være med hjem til Halden.

Gun Tone Letting (51) kom til Svalbard på sommerjobb 2. juni 1995. Det tok to år før hun reiste hjem på ferie. Nå har det gått 21 år og det er med blandete følelser hun reiser herifra.

– Tiden har gått så fort, sier hun.

Selv om hun hele tiden har bodd i en mindre hybelleilighet har hun nok av ting som skal sendes ned.

– Jeg er veldig glad i å handle, skjønner du. Jeg har i alle fall vært med på å sikre lokal sysselsetting og næringsvirksomhet i alle disse årene, humrer Gun Tone.

Etter å ha jobbet 16 år som renholder i Statsbygg har Gun Tone tatt en avgjørelse og bestemt seg for å slutte i jobben. Flere bedrifter i Longyearbyen har nytt godt av den samvittighetsfulle jobben Gun Tone har gjort som renholder, deriblant Svalbardposten.

Som takk for jobben har hun den siste tiden blitt bedt med ut på middag, fått gaver og gode ord med på veien videre fra sine faste «kunder».

– Jeg blir veldig rørt av den oppmerksomheten jeg har fått, sier hun.

Gun Tone har tatt over barndomshjemmet på Øberg, rett utenfor Halden. Den ligger på naturtomt og er et større restaureringsprosjekt. Hun har planer om å selge huset og skaffe seg en mer lettvint bolig på litt sikt.

Nå ser hun fram til ferie og til å plukke tyttebær og blåbær i skogen. Hun sier også det skal bli godt å komme ned til sommer og badevær.

– Jeg har savnet å bade om somrene, men jeg har satt mer pris på sommeren enn vinteren her, sier hun. Midnattsola kommer hun til å savne.

Sommerferien har Gun Tone pleid å ta på høsten, da blir ikke vinteren så lang. Da er det også høysesong for loppemarkeder.

– Jeg elsker å gå på loppemarked, men det må jeg bare slutte med. Nå kan jeg lage loppemarked selv. Jeg har litt for mange ting, ler hun.

På hjørnet av huset der hun bor har snøspurven laget rede.

– Jeg synes det er artig å følge med når den flyr inn og ut og bygger rede. I mitt neste liv skal jeg bli snøspurv, den eier ingenting.

Høsten skal brukes til å finne ny jobb i Østlandsområdet og kanskje ta lappen.

– Det vil gi meg mye mer frihet, sier hun.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!