Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ekstreme tilbøyeligheter

Elisabeth Kaddan ser fram til mer tid med sine nærmeste under sin periode på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Ekstreme tilbøyeligheter

Elisabeth Kaddan (43) har alltid hatt ei dragning mot bre, fjell og snø.

Tekst:

Publisert:

Den nye rådgiveren i Svalbards miljøvernfond fikk sin første indirekte kontakt med svalbardsamfunnet som barn. Kontakten handler om en link mellom eikeskogene på sørlandet, og gruvesamfunnet i nord.

– Jeg kommer fra en gård utenfor Mandal, helt sør i landet. På 70- og 80-tallet drev faren min med produksjon av props som ble brukt i gruvene her. Søstera mi og jeg hjalp til med å legge disse på paller, slik at de kunne sendes til Svalbard, sier Elisabeth.

En prop er noe som ble satt mellom liggen og hengen i gruva for å støtte opp gruvegangen. Elisabeth vet ikke om nysgjerrigheten for Arktis kom med dette arbeidet, men tanken om å jobbe her er i alle fall ikke ny.

– Jeg har alltid hatt ei dragning mot bre, fjell og snø. Å jobbe en periode på Svalbard har derfor ligget i kortene en stund, sier Elisabeth, som har utdanningen sin fra det som nå heter Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. I utdanningsløpet studerte hun også arktisk biologi ved University of Alaska i Fairbanks i USA.

Ektemannen Knut og deres tre barn har vært forberedt på Svalbard en stund, og derfor har flyttingen i romjula gått greit for seg. Men Elisabeth medgir at hun var litt betenkt etter skredet før jul.

– Vi fikk bolig i spisshusene, i området som ble berørt av skredet. Men jeg er nå beroliget og sikker på at vi bor trygt, sier hun om den saken.

I jobben skal Elisabeth Kaddan ha ansvar for den daglige driften av fondet og være sekretær for styret. Svalbards miljøvernfond har til neste år tiårsjubileum. På det tidspunktet vil fondet passere hundre millioner kroner i tildelte midler til miljøvernprosjekter på Svalbard. Utover det å jobbe med fondet, håper Elisabeth å oppleve en hel del som hun absolutt ikke får oppleve på hjemstedet lengst sør i kongeriket.

– Det blir spennende å oppleve den arktiske naturen. Snøskuter har jeg aldri kjørt før, men jeg har forstått at det må man gjøre her hvis man skal få sett noe. I tillegg ser jeg fram til å få litt mer tid til å være sammen med familien, og delta i idretts- og kulturlivet, sier hun.

På spørsmål om hva hun liker best å gjøre, tenker Elisabeth seg godt om. Så drar hun fram friluftsliv, og dans av typen folkedans og sving.

– Jeg pleide å danse mye for en del år tilbake. Men det var mest før jeg møtte mannen min, sier hun.

Etter et slikt svar er det naturlig å spørre om hvordan hun og mannen fant tonen. Og svaret avslører det man må kalle et ekstremt stevnemøte for fjorten år siden.

– Mannen min og jeg gikk Norge på langs. Vi startet i nord på vinteren sammen med to trekkhunder, og brukte sju måneder på strekningen Nordkapp-Lindesnes, sier hun.

Den ekstreme turen ble avgjørende for framtiden for de to.

– Når man er på tur sammen i sju måneder, finner man ut om man passer sammen eller ikke. For vår del stemte det. Ni måneder etter at turen var over, fikk vi vårt første barn, ler Elisabeth Kaddan.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!