Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Der ingen skulle tru

Herdis Lien trives der det ikke er så lett å komme til. Hun har elleve år bak seg på Svalbard, og på fastlandet holder hun til i ei veiløs bygd i Telemark. FOTO: Christopher Engås

Der ingen skulle tru

Herdis Lien (56) har for vane å bo utenfor allfarvei.

Tekst:

Publisert:

Herdis Lien er konservator og formidlingsleder ved Svalbard museum, og har vært i Arktis i snart elleve og et halvt år.

Hun er fra Møsstrond i Vinje kommune lengst nord i Telemark. Og det er ikke bare bare å være fra nettopp Møsstrond.

– Bygda har ikke veiforbindelse. Ferdselen til sivilisasjonen går med snøskuter vinterstid, og med båt på Møsvatnet sommerstid, sier Herdis.

Selv har hun alltid hatt fast bostedsadresse i den avsidesliggende bygda som blant annet har vært objekt for NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Herdis er historiker, men den lengste delen av utdannelsen hennes er innenfor feltet etnomusikologi, som på godt norsk kan kalles folkemusikkvitenskap. Sang og fløyte er det hun selv foretrekker å utfolde seg musikalsk på, men hevder at fokuset på polarhistorien det siste tiåret har satt en stopper for slik aktivitet.

På 1990-tallet søkte Herdis flere ganger jobb på Svalbard, men det var først i 2004, da det nye museet skulle bygges opp, at hun fikk positivt svar på en jobbsøknad. For Herdis var det en barndomsdrøm å få komme til Svalbard

– Vi hadde mye polarhistorie i bokhyllene hjemme som jeg leste. Særlig fangsttradisjonene har vært interessante for meg, kanskje siden jeg er oppvokst med jakt og fiske som en naturlig del av livet, sier hun.

Siden har Herdis blitt her, og har ingen umiddelbare planer om å forlate oss.

– Det er så mange steder på Svalbard jeg ikke har vært ennå, sier hun om den saken.

Nå har hun også fått selskap av barne­barnet som går videregående skole i Longyearbyen. Herdis har selv to voksne barn, men det å ha tenåringer i hus er ikke noe hun er vant til.

– Da jeg hadde barn, reiste de på internatskole fra de var sju år gamle. Vi så barna kun i helgene. Det fungerte fint for meg da, og det tror jeg det gjorde for ungene også, sier hun.

Herdis Lien var en av de få som så det store snøskredet med egne øyne lørdagen før jul. Skredet skjedde nylig, men er likevel et historisk øyeblikk. Om noen tiår vil folk søke kunnskap om det som skjedde blant annet på Svalbard museum.

– Det er en del av vår oppgave å dokumentere samtiden, for plutselig er det historie. For tiden tenker jeg en del på Svea også. Det er endringer på gang der også, og endringer er alltid interessant i et historisk perspektiv, sier hun.

Mange er de som hevder at Herdis vet «alt» om Svalbard. Det gjør hun ikke.

– Men det jeg ikke vet, vet jeg hvordan jeg skal finne ut av, svarer hun på det.

– Og det er andre ting jeg ikke vet noe som helst om. Fotball, for eksempel, legger hun leende til.

En annen ting hun ikke vet, er hvor fastlandsadressen blir i en gang framtiden. Hun kan tenke seg å bo på hjemplassen igjen, dersom hun finner seg en vettug måte å tjene til livets opphold på.

– Men det er slitsomt å bo på Mosstrond, siden man er avhengig av båt og snøskuter. Jeg har bært nok skutere i mitt liv, slår hun fast.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!